UCENICIPrigodnim programom, učenici i uposlenici OŠ „Srednje“ obilježili su Dan škole. Kroz kratki film prezentirane su aktivnosti koje su realizirane u školskoj 2015/2016. godini. Na samom početku prisutnima se obratio direktor škole Refik Kurtović, te se zahvalio prisutnim zvanicama, roditeljima i učenicima koji su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost.

DIREKTOR„Ovom prilikom želim da se zahvalim Općini Ilijaš i Ministarstvu privrede KS koji su nam ove godine sa jakim projektom pomogli da saniramo posljedice poplava iz 2014. godine i korito rijeke Rače. Najavio bih kapitalni projekat,  koji bi se trebao ove godine realizovati i kojim će se staviti tačka na utopljavanje naše škole.To je projekat vrijedan 364.000,00 KM. Finansirat će se sredstvima Svjetske banke. Nosilac aktivnosti je Federalno ministarstvo prostornog uređenja. S obzirom na to da je ovo planinsko područje, to nam je veoma neophodno u zimskim mjesecima. To nam je najteži momenat kada je u pitanju organizacija rada u ovoj školi. Sanirat ćemo fasadu škole na preostalom dijelu, zamijenit ćemo stolariju. Mislim da ćemo time poboljšati uslove boravka učenika u školi. Hvala Vam što ste danas ovdje sa nama“ kazao je Kurtović.

Ove godine OŠ „Srednje” pohađa 257 učenika, razmještenih u 17 odjeljenja. Od toga 11 u centralnoj školi „Srednje“ i po tri kombinacije u dvije područne škole. U ime načelnika Općine Ilijaš, obratila se pomoćnica u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić .

DSCF3494„Svim učenicima i uposlenicima ove škole, roditeljima a posebno penzionisanim uposlenicima čestitam Dan škole i ovaj lijepi jubilej kada sumiramo sve što je postignuto u prethodnoj školskoj godini. S posebnim zadovoljstvom uvijek dolazimo u ovu školu. Iako je najudaljenija od administrativnog centra Općine i sa posebnim odnosom prema školi želeći da ova djeca imaju iste uslove za učenje i rad kao i druga djeca koja su u samom centru Ilijaša. Posebno mi je drago što svaki put vidimo da se ambijent oko škole uljepšao u svrhu sigurnosti i ljepšeg boravka djece i uposlenika u školi“ kazala je Sanja.

Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac-Jozić svima je zaželjela sretne predstojeće praznike i kazala da zajedno 04. maja nastavimo i uspješno završimo ovu školsku godinu. Nakon svečane priredbe, upriličeno je prigodno druženje zvanica i uposlenika škole.

UCENICI3OŠ „Srednje“ ima višedecenijsku tradiciju, prije rata zvala se OŠ “Evgenije Spahić Željko”, a na današnjoj lokaciji egzistira od 1979. godine, sa prekidom rada u toku agresije na BiH. Poslije rata pa sve do 2002. godine škola je egzistirala kao područna škola OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš. U toku rata u školi su boravili pripadnici srpske vojske, a poslije 1995. godine armija RBiH koristila je školsku zgradu, tako da je objekat bio poprilično devastiran i neuslovan. Kao samostalna počinje sa radom 7. novembra 2002. godine i od tada egzistira pod nazivom OŠ “Srednje”.

 

 

Share.

Comments are closed.