Parlament Federacije BiH ograničio poskupljenje struje do 20 posto

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usaglasio je tekst Prijedloga zakona o dopuni zakona o električnoj energiji koji je sinoć usvojen u Domu naroda. Vlada mora ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima ako na širem tržištu električne energije cijene budu rasle za više od 20 odsto.

Na vanrednoj sjednici održanoj večeras za zakon je glasalo 77 delegata.

U obrazloženju je navedeno da izmjene Zakona omogućavaju Vladi FBiH da ograniči rast cijena električne energije u tom entitetu kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

U ranijem tekstu stajalo je da Vlada Federacije treba reagovati ukoliko dođe do poskupljenja većeg od 50 posto, ali  je na Domu naroda usvojen tekst u kojem je granica pomjerena na 20 posto.

Ovaj zakon mogao bi stupiti na snagu najranije do 8. januara.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je večeras zastupnicima da će ograničenje na 20 posto izazvati teškoće za preduzeće Elektroprivreda BiH sljedeće godine.

Stranka demokratske akcije je najavila podršku zakonu s navedenim amandmanom, ali je predložila i zaključak da Federalna vlada osigura u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu podršku Elektroprivredi BiH.

Prethodni članakNajniža plaća u FBiH će iznositi 543 KM
Naredni članakUspješno polaganje za učenička zvanja za 55 članova KK “Rašid Buća”