U domovima zdravlja na području Kantona Sarajevo bit će uvedene 24-satne dežure, uz pedijatrijske službe, tim porodične medicine i laboratoriju koja će građanima biti stalno na raspolaganju, najavili su danas u Vladi Kantona Sarajevo.

Radno vrijeme centralnih domova zdravlja pomjereno je do 22 sata, dok će oni na periferiji KS raditi do 20 sati. Što se tiče noćnih dežura, u svakom domu zdravlja bit će dežurni pedijatar, porodični ljekar i laboratorijska služba, a nakon pregleda, ukoliko je potrebno, pacijenti će se usmjeravati na sekundarni ili tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Kako je istakao kantonalni premijer Adem Zolj, bolja organizacija primarne zdravstvene zaštite neophodna je u interesu građana Sarajeva.

– Svi koji imaju djecu znaju kakav je problem kada dijete, recimo, dobije temperaturu u noćnim satima. Obično su roditelji u takvim situacijama odmah išli u KCUS, a od sada će moći otići u najbliži dom zdravlja. Ovim smo rasteretili tercijarnu zdravstvenu zaštitu, a ubuduće ćemo raditi na tome da pacijenti, kada su u pitanju neke lakše zdravstvene tegobe, uzimanje propisane terapije i slično, mogu komunicirati sa svojim ljekarima i putem telefona, dakle, da ne moraju uopće dolaziti u dom zdravlja – rekao je premijer Zolj.

Dodao je kako je cilj reorganizacije rada prvenstveno smanjiti gužve u domovima zdravlja, poboljšati uslugu i brzinu intervencije.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj naglasila je da je osnovni cilj promjene radnog vremena u domovima zdravlja bio da se uvede dežura za pedijatrijsku službu.

– Pored pedijatara, tu će biti i jedan tim porodične medicine za školsku djecu i omladinu i laboratorijske službe. Imali smo problem sa pedijatrijom i do sada u noćnim satima nismo imali niti jednu ambulantu za zbrinjavanje djece u periodu od 20 sati do 7.30 ujutro. Sva su ta djeca uglavnom završavala na KCUS-u, što je predstavljalo veliko opterećenje za Pedijatrijsku kliniku – kazala je Ademaj.

Ona je dodala da do sada nije bilo moguće organizirati ovakve dežure u domovima zdravlja jer je u Kantonu Sarajevo bio deficit pedijatrijskog kadra.

– Sada smo uposlili nove kadrove, a još je u toku postupak izbora ljekara po konkursu, tako da se nadam da će sada ta dežurstva moći biti osigurana – rekla je resorna ministrica.

Prema riječima Fuada Husića, generalnog direktora JU Dom zdravlja KS, reorganizacija radnih sati u domovima zdravlja donijet će i smanjenje listi čekanja, posebno na radiologiji, a planirano je da se otvori 26 novih radnih mjesta.

izvor: Faktor

Share.

Comments are closed.