Danas u sedam sati počela je izborna šutnja i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta, u nedjelju 7. oktobra u 19 sati. Vrijeme je to u kome nije dozvoljena bilo kakva izborna promocija.

Danas je dan u kome građani mogu u miru razmisliti o svim izbornim obećanjima, ponudama stranaka, o političkim pritiscima, napadima, obračunima, načinu na koji su stranke vodile kampanju. Danas treba sve to odvagati, odlučiti kome dati povjerenje i sutra biti na biralištu.

Iz Regulatorne agencije za medije uz svake izbore upozoravaju kako “24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH nesmije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te da razdoblje izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta”.

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti na snazi je od danas u sedam sati, sve do zatvaranja biračkih mjesta 7. oktobra u 19 sati.

Do zatvaranja biračkim mjesta zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Danas bi mogao biti lijep dan za građane, birače. Posebno ukoliko u ponedjeljak shvate da su pridonijeli porastu optimizma i vjere da bi Bosni i Hercegovini moglo krenuti na bolje.

U svakom slučaju danas građani imaju rijetku priliku, događa se svake dvije godine i traje samo 24 sata, u kojoj sa tv ekrana, radio programa, novina i portala neće biti zasipani političkim porukama i kada neće imati mogućnost da im smetaju nositelji političkih funkcija.

Dan kao stvoren za odmor, razmišljanje i pripremanje za sutrašnju važnu odluku!

izvor:bhrt

Share.

Comments are closed.