Uprava za indirektno oporezivanje od jutros je počela kontrolu pekara i slastičara. Razlog tome je što su u proteklom periodu uočene brojne nepravilnosti.

“Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a UIO je prepoznao pojavu stalnog širenja i njene rasprostranjenosti, čime se povećava i mogućnost neevidentovanja obračuna proizvodnje, što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije”, tvrde u saopštenju.

Shodno tome, obavještavaju poreske obveznike koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti proizvodnja hljeba, svježih peciva i kolača i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda, da kontrolne aktivnosti počinju danas i provodiće se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja aprila 2020. godine.

Kako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, pozivaju ih da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentovanu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmijenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora.

Share.

Comments are closed.