Počeli su radovi na izgradnji putne komunikacije u obuhvatu Industrijske zone Luka. Radi se o putu od podvožnjaka u naselju Luka do puta kroz Željezaru u dužini cca 415 metara.

Vrijednost projekta je oko  350.000,00 KM. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Općina Ilijaš, Ministarstvo privrede KS i Ministarstvo saobraćaja KS.

Rekonstrukcija obuhvata asfaltiranje puta i trotoara, te izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije.

Načelnik Općine Ilijaš  Akif Fazlić i stručni saradnik za komunalnu infrastrukturu i građenje Emir Porča posjetili su danas ovaj lokalitet.

Posebno su zadovoljni stanovnici naselja kroz koji prolazi novi asfaltni put.

“U ime stanovnika MZ Luka želim se zahvaliti općinskom načelniku i svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta. Živim ovdje već 10 godina i dešavalo se da moram iscrpavati začepljenu septičku jamu. Mnogo mi znači što će moja kuća napokon biti priključena u sistem kanalizacije. Također, moje komšije i mene raduje novi asfaltni put i trotoar koji će omogućiti nesmetano i lako kretanje pješaka”, rekao je Midhat Harambašić stanovnik naselja Luka.

Pomenuti projekat planiran je ugovorom iz 2018. godine, ali nije realizovan u protekloj godini zbog početka zimske sezone i neophodnog izmještanja elktroinstalacija, telekomunikacija, te izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije.

Izvođač radova je firma “GEO-PUT” d.o.o. Maglaj, koja je angažovala i podizvođačku firmu.

Nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Rok za izvođenje radova je 75 kalendarskih dana.

U toku izvođenja radova dolazit će do povremene izmjene režima saobraćaja koja će se provoditi u jednoj saobraćajnoj traci naizmjenično, propuštanjem saobraćaja i povremenom obustavom do 15 minuta.

Izvođač radova postavio je odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju na dionici gdje se izvode radovi.

Izvor: Općina Ilijaš/Nermina Lemezan

Share.

Comments are closed.