Džamija u džematu Stari Ilijaš jedna je od najstarijih ilijaških džamija, otvorena 1900. godine. Nažalost, u protekloj agresiji na našu domovinu džamija je do temelja porušena. Nakon povratka na svoja ognjišta, obnovom svojih kuća džematlije su krenule u obnovu i svoje džamije.

Imam džemata Stari Ilijaš  ef. Amel Muminović, istakao je da je džamija građena u fazama zbog nedostatka finansijskih sredstava, te da su određeni dijelovi nekvalitetno urađeni. Jedan od tih dijelova je i munara koja se trenutno nalazi u lošem stanju.

„Prošle godine smo radili fasadu na džamiji, a sad smo počeli s adaptacijom munare koja je posebno u gornjem dijelu od šerefa, dosta korodirala. Radovi su krenuli, i uveliko se odvijaju te se nadamo da će vrijeme poslužiti da se radovi završe za nekih mjesec dana. Bit će i promijenjen njen sam izgled, vraća se ona munara kakva je nekada bila, odnosno naša bosanska munara“ kazao je.

S obzirom na to da su građani imali mogućnost pomoći i donirati sredstva za obnovu džamije, pitali smo ef. Mumunovića kakav je bio odziv građana.

„Zahvaljujem se građanima, ne samo našeg džemata nego svih džemata s područja općine Ilijaš. Svi ovu džamiju doživljavaju svojom džamijom, s obzirom na to da je jedna od najstarijih džamija. Od Australije do Amerike smo imali džematlije koji su nam se javili i koji su slali svoja sredstva. Veći dio sredstava je prikupljen, a džematski odbor svojim radom i uštedama imao je sredstva za obnovu. Možemo da kažemo da je ta finansijska konstrukcija zatvorena“ rekao je.

Također, naglasio je da se pored ove munare planira graditi još jedna munara.

„ Lijepa vijest jeste da ćemo imati uz ovu munaru još jednu munaru. Zahvaljujući dobroj saradnji s lokalnom upravom, s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, ali i samom Općinom Ilijaš, te Kantonom Sarajevo nakon završetka radova na munari, krenut ćemo s izgradnjom  još jedne munare. To će biti lijepa slika za kompletnu Općinu Ilijaš, da imamo džamiju s dvije munare. Ta munara će biti jedno spomen obilježje svim šehidima našeg džemata, naglašava Muminović.

Dodaje da do sada imaju izgrađena spomen obilježja u Kadarićima, Bioči, Luci i u Mlinima, ali sve je to odvojeno, a u sklopu harema bit će ispisana imena svih naših šehida, te će biti  zajednički spomenik šehidima džemata Stari Ilijaš.

Share.

Comments are closed.