Online upis u srednje škole počeo je danas za 3753 učenika iz 76 osnovnih škola Kantona Sarajevo, ali i učenika izvan Kantona koji se prijave za upis putem portala na adresi upis.emis.edu.ba. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uz podršku Univerziteta u Sarajevu putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC realizira projekat „Online upis u srednje škole“, a Kanton Sarajevo jedini u državi implementira ovaj vid upisa.

Iz UTIC-a navode kako su zadovoljni prvim odzivom učenika te da je ovo najtransparentniji način upisa u srednje škole. Učenici sa bilo kojeg mjesta, putem računara, mogu da izvršiti prijavu za upis, a prednostj e što učenici u prvom i drugom upisnom roku imaju pravo prijave na tri programa obrazovanja.

“Nakon prijava i odabira željenih pravaca za dalje obrazovanje, učenici imaju uvid u rezultate po školama sve do ostvarenja prava upisa u srednju školu. Sistem automatski vrši izračun bodova za sve izabrane škole, a na dnevnoj bazi moguće je pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja,” kazalajeMersida Karačić, predstavnica UTIC-a.

Izrađenje i video tutorial koji će učenicima detaljno objasniti kompletan proces upotrebe sistema, a dostupan je na web stranici https://upis.emis.edu.ba.

Prvi konkursni rok za upis počeo je danas, 27. juna i trajat će do 5.jula 2018. Rezultati konkursa bit će objavljeniu petak 6.jula te ponedjeljak 9. jula 2018. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u prvom, mogu se prijaviti za upis u drugom konkursnom roku koji traje od 11. do 13. jula 2018. dok će rezultati biti objavljeni u subotu 14. jula 2018.

Podsjećamo da resorno ministarstvo daje poticaj za upis učenika u škole deficitarnih zanimanja pa će tako u narednoj godini stipendirati ukupno 105 učenika koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola.

Share.

Comments are closed.