Peti po redu Sajam domaćih proizvoda danas je počeo u Ilijašu. Kao i prethodnih godina, brojni proizvođači iz cijele BiH izložili su svoje proizvode, tako da će posjetioci imali priliku probati i kupiti organsku hranu, razne vrste meda, ljekovitog bilja, kao i nekoliko vrsta kafe i čajeva.

Organizator  sajma Ajdin Prašović iz Herbalosa rekao je da ove godine imaju 14 izlagača.

„Peti put smo u Ilijašu na tradicionalnom sajmu, ljudi ovdje godinama dolaze i zadovoljni su s proizvodima koje nudimo na samom sajmu. Sve je domaće, a dijelovi ljekobilja su jako zdravi pogotovo sad u ovoj situaciji pandemije“ kazao je.

Također, Prašović je rekao da nas na sajmu očekuje raznovrsna ponuda domaćih proizvoda.

„Što se tiče samih izlagača tu se nalaze četiri vrste meda, dvije vrste ljekobilja, proizvodi od pamuka, rukotvorine kao i dva domaća izlagača iz Ilijaša“ istakao je.

Tarik Jukan iz Gračanice izlaže proizvode organske hrane, kako je i sam kazao ovo nije prvi put da učestvuje na sajmu u Ilijašu i poziva sve građane da dođu na šetalište i uvjere se u kvalitet samih proizvoda.

„Imamo porodični biznis proizvodnja organske, zdrave, prirodne naše domaće hrane na bazi žitarica, zobi, raži, ječma proizvodi od bundeve i ljekovitog bilja proizvodimo sirup od koprive, maslačka, zobine bobice, majčine dušice. Također, imamo i malu plantažu čuvarkuće, malu plantažu muškatne kadulje koja je kraljica ljekovitog bilja i imamo program za dijabetičare,“ spomenuo je.

Građani Ilijaša će također imati priliku  probati i kupiti poznate suhomesnate proizvode Babić Visoko.

„ Prepoznatljivi smo po svojim tradicionalnim proizvodima. Ovo je jedinstvena prilika da se predstavimo u vašem gradu, mislim da je ovo proizvod koji je poznat svim kupcima, a uslijed ove korone značajna je podrška nama mali obrtnicima, ovo je jedinstvena  prilika da se podrži domaća ekonomija, da se održimo i opstanemo“ kazala je Nevzeta Babić.

Svraka Zedina iz  Strgačine predstavlja razne vrste meda.

„ Na sajmovima smo preko 15 godina, na našem asortimanu možete naći veliki izbor proizvoda vezano za med kao što su: cvijetna livada, bagrem planinska ili šumska livada, borove iglice, šumska medljika i kesten. Pored meda imamo polen, te preparate rađene u kristalisanom medu, propolis kapi, matičnu mliječ i sve što je vezano za med. Cijene meda su od 15 do 20 KM,“ rekla je.

Također, tu su i ostali izlagači sa svojim proizvodima: Zlatne kapi-med, Grabus Travnik-ljekobilje, Repeša Gradačac-med, Herbal Sarajevo, zemljani ćupovi Hajro Vejsil Visoko, Sejo Gračanica-sadnice, Asja –rukotvorine i Ilijaš-galanterija, BioHalilović Ilijaš, Hanix -proizvodi od pamuka i drugi.

Pozivamo sve građane da posjete trodnevni Sajam domaćih proizvoda na šetalištu i uvjere se u kvalitet domaćih proizvoda.

Share.

Comments are closed.