Rješenja o sufinansiranju djela nabavke nove mehanizacije sa opremom  uručena su danas u Biznis centru, za devet poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Ilijaš. Radi se o kupovini traktora ili motokultivatora sa odgovarajućim priključcima. Ukupna vrijednost izdvojenih sredstava iz Budžeta općine  Ilijaš iznosi 60.371,80 KM. Subvencioniranje nabavke nove mehanizacije iznosi 12% od vrijednosti nabavke, a maksimalno do 10.000,00 KM.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da su ovo bile povoljne prilike da poljoprivredni proizvođači nabave novu i kvalitetnu  mehanizaciju neophodnu za dalje obavljanje svoje djelatnosti.

„Ovo je jedna od seta mjera koje provodimo u toku ove godine vazno za ekonomske podsticaje. Cilj je smanjiti negativne posljedice pandemije Covid 19. Danas dodjeljujemo preko 60.000,00 subvencionoranja nabavke mehanizacije našim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima. Kroz javni poziv, proceduru je prošlo devet poljoprivrednih proizvođača i praktično oni će dobiti 60.371,80 KM. Jako je važno da se u ovom trenutku provodi ovaj proces i da će naši poljoprivredni proizvođači praktično imati novu mehanizaciju za jesensku sjetvu. Važno je istaći da smo kroz naredni projekat, sa Federalnim ministarstvom za poljoprivredu pokrenuli program subvencioniranja jesenjske sjetve. Očekujemo da će sa oko 40.000,00 KM biti subvencionirani naši poljoprivredni proizvođači. Vjerujem da će biti jako uspješna jesenja sjetva. Ovo je jedan segment ekonomskih mjera vezanih za poljoprivredu. Želim da čestitam svim našim individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji su prošli ove procedure i koji vrijedno rade. Važno je da su aktivni kada su u pitanju njihove aplikacije i dalji njihov razvoj, osavremenjavanje njihovih gazdinstava, nabavka nove mehanizacije. To je put daljeg  razvoja poljoprivrede na području naše općine“, istakao je načelnik Fazlić.

Admir Kahriman, predsjednik Federalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača istakao je da je Općinski načelnik kroz ovaj projekat izuzetno pomogao poljoprivrednicima općine Ilijaš.

„Započeli smo jedan projekat sa načelnikom općine Ilijaš koji je i uspješno realiziran. Prihvatili su naše probleme u doba korone i ova podrška nam je stvarno mnogo pomogla. Ove godine smo obnovili i modernizovali poljoprivrednu mehanizaciju  a sa druge strane nismo morali ići kreditnim linijama. Dobili smo obećanje da će podrška poljoprivrednim proizvođačima na ovaj način biti u redovnim poticajima za poljoprivredne proizvođače“, istakao je predsjednik Kahriman.

Edin Smajlović poljoprivrednik iz Podlugova bavi se stočarstvom, proizvodnjom mlijeka i tovom junadi. Jedan je od korisnika ovog programa i istakao je da u tečkim vremenima za poljoprivrednike podrška Općinskog načelnika mnogo znači.

„Poljorpivredom se bavim već 15 godina. Podrška općinskog načelnika znači mnogo i ovo je prilika da se zahvalimo na podsticaju za novu mašineriju. Poljoprivreda se trenutno nalazi u teškoj situaciji al uz podršku načelnika i općine Ilijaš, ipak nam je lakše“, kazao je Smajlović.

Poljoprivredni proizvođači kojima je poljoprivreda osnovna  djelatnost, imali su priliku aplicirati za dodjelu sredstava i iz Budžeta Kantona Sarajevo, a vrijednost subvencije je iznosila 41% od izvršene nabavke. Također, određena podsticajna sredstva za ovu namjenu će biti izdvojena i od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Share.

Comments are closed.