Prostor stare sale za
tjelesni odgoj u Osnovnoj školi “Hašim Spahić” bit će namijenjen za potrebe
produženog boravka, nakon što se uradi rekonstrukcija ovog prostora. Ovim
povodom, danas je u kabinetu Općinskog načelnika potpisa Ugovor za izvođenje
radova na izmjeni namjene stare fiskulturne dvorane u prostorije produženog
boravka u JU OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš.

Ukupna vrijednost projekta
je 199.000 KM, od čega je  Ministarstvo
osiguralo  150.000 KM, dok će Općina Ilijaš izdvojiti 49.000.00 KM za
realizaciju projekta.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Tarik Smajić predstavnik izvođača radova firma „Vizija“ iz Visokog, Nikad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“, Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš i Alma Omerović predsjedavajuća OV Ilijaš.

Načelnik Fazlić je
istakao da će zahvaljujući
resornom ministarstvu mališani koji pohađaju OŠ „Hašim Spahić“ imati produženi
boravak.

„Jedan od naših glavnih prioriteta jeste stalno investiranje u obrazovanje. Intenzivno, dugi niz godina ulažemo u bolje uslove za naše učenike i nastavnike koji rade u sferi obrazovanja. Ovaj projekat znači obezbjeđenje  uslova produženog boravka u OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš. U posljednje dvije godine u ovu školu je investirano oko 700.000,00 KM. Kada je u pitanju energetska efikasnost  tu smo napravili novu fiskulturnu salu i ostao je prostor stare sale kojoj želimo dati novu namjenu i rješiti ovo jedno važno pitanje koje smo izdefinisali. Urađena je projektna dokumentacija, izdali dozvole i uspjeli sa Ministarstvom obrazovanja KS izvršiti prenamjenu sredstava za ovu vrstu potrebe. Kanton je za ovaj projekat obezbijedio 150.000,00 KM i razliku koja se pokazala po provođenju tenderske procedure od 49.000,00 KM obezbijedit će Općina Ilijaš kroz svoj Budžet. Očekujemo  da će izvođač izvršiti radove u predviđenom roku kako bismo došli u fazu opremanja tog prostora. Po projetu, opremanje prostora je oko 70.000,00 KM i time će djeca vrlo brzo koristiti taj prostor”, kazao je načelnik Fazlić.

Obzirom da se radi u zatvorenom prostoru, izvođač radova će moći raditi i u zimskom periodu. Tarik Smajić predstavnik izvođača radova firma „Vizija“  iz Visokog , istakao je da je prednost  izvođenje radova što se radi o već postojećem objektu.  

„Firma „Vizija“ Visoko se obavezala da će ovaj Ugovor realizovati u 120 radnih dana od uvođenja izvođača u posao. Uslovi sa radove su jako povoljni jer se radi o već postojećem objektu gdje se vrši prenamjena objekta. Zaista vjerujemo i trudit ćemo se da ispoštujemo definisane rokove za izvođenje radova“, kazao je Smajić.

Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“ zahvalio se Općinkom načelniku i resornoj ministrici jer su prepoznali značaj ovog projekta.

„Želim da se zahvalim Općini Ilijaš na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, Ministarstvu za obrazovanje, mlade i nauku KS i ministrici Bogunić  što su prepoznali značaj jednog ovakvog projekta. Produženi boravak će omogućiti našim učenicima cjelodnevni boravak te prehranu učenika, kao nastavne i  vannastavne aktivnosti. Vlada veliko interesovanje roditelja da se uradi ovaj značajan projekat. Očekujem da ćemo početkom naredne školske godine moći koristiti produženi boravak“, kazao je Salkić.

Share.

Comments are closed.