Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine jučer je na Srednjovijekovnom gradu Duborvniku bilo radno i svečano. Spontano se našla na svojoj omiljenoj destinaciji grupa zavičajnih entuzijasta koji se, organizirani u više udruga i neformalnih grupa bave istraživanjem, zaštitom i unapređenjem stanja nacionalnih spomenika: Starim gradom Dubrovnikom i kneževskom nekropolom u Kopošićima – Ilijaš.

Ispod visoko uzdignute Bosanskohercegovačke državne zastave, nazdravljalo se tek nedavno obnovljenoj istočnoj kuli, rekapitulirali se rezultati, isticali se planovi. Konstatirano je da uređenje lokaliteta za prihvat turista ubrzano napreduje, da je posao na obnovi kule uspješno dovršen ali da je još nekoliko ugroženih tačaka na ostacima zidina koje zahtjevaju urgentnu sanaciju.

Obilježavanje tog značajnog državnog praznika na lokalitetu koji i sam svjedoči o državnosti  Bosne u Srednjem vijeku, bio je osnovni motiv za okupljanje, ali je izlazak na lokaciju iskorišten da bi se, prije zime  uradile još neke bitne stvari.   Ispod obnovljene istočne kule koja od nedavno fascinira svojim izgledom i pozicijom, postavljena je natisna ploča s podacima o akterima  izvođenja sanacionih radova i restauracije. Stoji tu,( i ostat će),  uklesano u kamenu da je restauracija izvršena 2018.godine da su investitori: Federalno ministarstvo sporta i kulture; općina Ilijaš, Grad Dubrovnik –Republika Hrvatska, HKD Napredak-ilijaš,  a da su nadzor i arheološke radove vršili Federalni zavod za zaštitu spomenika i Instutut  za arheologiju Filozofskog fakulteta Sarajevo. Kao izvođači su uneseni : Color paleta –Sarajevo  i Halilović doo Ilijaš. Na drugoj strani ploče unesena su imena NEIMARA – neposrednih aktera koji su svojom velikom graditeljskom vještinom ali sa još više ljubavi prema ovom biseru svog užeg zavičajnog prostora postigli da se sada, svi koji dođu vidjeti učinjeno,  njihovom djelu bez izuzetka dive. Uklesana imena su : VEDAD SPAHIĆ,  MLADEN KAJIĆ,  SAMIR PAĆO,  MIRVET TABAKOVIĆ,  IMRAN HALILOVIĆ i „svi entuzijasti zavičaja, a sve pod rukovodstvom Joze Jozića, Almira Halilovića i Perice Mijatovića“.

I još jedan „detalj“  će od 25.XI krasiti lokaciju Starobosanskog Dubrovnika, na pristupnom putu samom Gradu, na mjestu gdje je , kako se pretpostavlja bio drveni most na podizanje, postavljena je kapija. Stara autohtona hrastovina i natpis DUBROVNIK  u bosančici, prema fontu slova skinutom sa  natpisa na stećku Velikog kneza bosanskog Batića.  Kapija, teška tri tone  i most na podizanje, rađeni rukom entuzijasta koje predvodi Jozo Jozić, uz pomoć mašinerije Almira Halilovića koji također svesrdno pomaže sve akcije na Gradu, od jučer krasi ambijent ovog prelijepog srednjovjekovnog grada i zorno ilustrira graditeljske vještine onodobnih njegovih stanovnika.

Razgovaralo se i o unapređenju organizacijskog oblika koordinacije među udrugama i drugim subjektima koji se bave ovim nacionalnim spomenicima, te je zaključeno da dosadašnji  vid ostvarivanja komunikacije među akterima ove lijepe priče , ne pruža dovoljno funcionalnosti i ne obezbjeđuje potrebnu dinamiku. Zaključeno je da bi u tom pravcu trebalo napraviti korake i uspostaviti organizacijski oblik koji bi osigurao efikasniju koordinaciju i dinamičniji hod ka uspostavi svih okolnosti za putpuniju zaštitu i prezentaciju ovih vrijednih nacionalnih spomenika, te uređenje lokacije adekvatnim sadržajima u cilju prihvata i boravka turista.

 SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNO I HERCEGOVINO  –  odjekivala je poruka zavičajnih entuzijasta kroz kanjone i klisure ovog povjesnog ambijenta.

Share.

Comments are closed.