Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo uputio je javni poziv svim zainteresiranim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, udruženjima, fondacijama kao i pojedincima da podnesu inicijativu za dodjelu javnog priznanja Počasni građanin Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a koja će biti uručena u okviru obilježavanja dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.

Počasnim građaninom Kantona Sarajevo proglašava se strani državljanin koji se istakao zaslugama u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva od agresije, unapređenju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i toleranciji među ljudima različite nacije, vjere i kulture. Počasnom građaninu dodjeljuje se Povelja Kantona Sarajevo.

Odbor za dodjelu javnih priznanja također poziva preduzeća, ustanove, političke organizacije, udruženja građana i druge organe i organizacije da podnesu inicijative za dodjelu Plakete Kantona Sarajevo koja se dodjeljuje pojedincima i kolektivima kao priznanje za doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti.

Plaketa se može se dodijeliti i posthumno i na neposrednu inicijativu Odboru za javna priznanja KS.

Tekst javnog poziva objavljen je na WEB stranici Skupštine Kantona, a inicijative za ova priznanja, sa obrazloženjem, mogu se dostavljati najkasnije do 26. februara, saopštila je Press služba Kantona Sarajevo.

Share.

Comments are closed.