U Ilijašu pred zgradom Općine se u ovim trenucima još uvijek nalazi određeni broj osoba koje traže ponovno brojanje glasačkih listića za načelnika Općine s obzirom na to da se kandidat “Četvorke” Amar Dovadžija požalio na moguće nepravilnosti prilikom brojanja glasova.  

Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne Komisije Ilijaš kazao je da se članovi OIK-a nalaze u Općini gdje čekaju dolazak Centralne izborne komisije i preuzimanje glasačkog materijala.

Mi imamo obećanje da će doći do 19 sati po glasačke listiće, zavisi kada dođemo na red jer idu od općine do općine i kupe izborni materijal. Mi smo sav izborni materijal zaprimili i takav izborni materijal smo unijeli u bazu podataka CIK-a. Međutim baza podataka ne može da generiše podatke zato što ima nekih nelogičnosti u tim zapisnicima biračkih odbora. I u takvoj situaciji traži se otvaranje vreća od strane CIK-a da se vidi o čemu se radi kako bi se ispravilo i kako bi se generisali podaci te objavili rezultati. Nakon tih sedam biračkih mjesta Narod i pravda je nama podnio zahtjev za brojanje svih 33 biračkih mjesta na području Općine Ilijaš. Mi imamo sjednicu Općinske izborne komisije te ćemo vidjet šta ćemo dalje – kazao je Fazlić.

Na pitanje koje su to nelogičnosti primijećene, Fazlić odgovara:

Imamo veći broj potpisa u odnosu na broj listića u glasačkoj kutiji ili obrnuto. Ili neko nije dobro sabirao broj listića, broj potpisa i zaprimljenih koverata. To su takozvani statistički podaci koji se uređuju za svako biračko mjesto, to su klasični podaci. Nama nekih 7 hiljada glasova sa sedam biračkih mjesta “visi u zraku” koje moramo da uredimo.

izvor :FAktor

Share.

Comments are closed.