U Ilijašu još uvijek traje brojanje glasova sa nekoliko biračkih mjesta, kazao je za Faktor Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne komisije Ilijaš.

– Brojanje je u toku. Po naredbi Centralne izborne komisije, Općinska izborna komisija je sinoć imenovala birački odbor i obavijestila je sve posmatrače političkih subjekata koji su akreditovani za ovu izbornu jedinicu i jutros u 10 sati počelo je brojanje. Do sada su prebrojane dvije vreće za općinsko vijeće i jedna vreća za općinskog načelnika. U toku je dalje brojanje da pokušamo da završimo večeras ako mognemo – kazao je Fazlić.

Istakao je kako ne može komentarisati objave jednog od kandidata da je on izabran za načelnika.

– Nadamo se da ćemo uspjeti završiti večeras, ako ne, nastavit ćemo sutra – zaključio je Fazlić.

Kandidat za načelnika Ilijaša Amar Dovadžija proglasio je pobjedu a članovi SDA tvrde da su uočene malverzacije na izbornom mjestu gdje je predsjednik biračkog odbora bio upravo njegov zet.

Saopćenje Naroda i Pravde Ilijaš

Iz stranke Narod i pravda oglasili su se saopćenjem za javnost navodeći kako neće dozvoliti “krađu izborne volje građana u Ilijašu i Novom Gradu”.

 – U Novom Gradu i Ilijašu svjedočili smo pokušaju izborne krađe u režiji SDA, a aktivisti Naroda i pravde nastojat će svim legalnim sredstvima zaštititi integritet izbornog procesa”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde. 

Iz Naroda i pravde upozoravaju Općinske izborne komisije da se ponašaju u skladu sa zakonom i procedurama, a da će odgovorni za sve neregularnosti krivično odgovarati.

– U Ilijašu predstavnici SDA pokušavaju ući u prostorije gdje se nalazi izborni materijal, a sve sa ciljem da se promijeni volja birača. U Ilijašu još uvijek nisu prebrojani svi glasovi što ukazuje na sporost Općinske izborne komisije, a evidentirani su i problemi sa prebrojavanjem osoba koje su glasale putem mobilnih timova“, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Pozivaju sve nadležne organe da hitno reagiraju kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa. Ovi zahtjevi se odnose na Općinske izborne komisije (OIK) i Centralnu izbornu komisiju (CiK) BiH.

– Tražimo od Centralne izborne komisije da osigura pravi nadzor i ne dopusti malverzacije, tražimo od pravosudnih institucija i drugih instanci da postupe u skladu s nadležnostima i spriječe očite pokušaje krađe. U Novom Gradu i Ilijašu ruše se osnovna demokratska prava građana na slobodan izbor predstavnika u vlasti. U Općini Centar također smo evidentirali nezakonitosti i podnijeli krivične prijave protiv člana Općinske izborne komisije Nasera Čopelja gdje također očekujemo adekvatnu reakciju“, dodaje se u saopćenju.

Predstavnici Naroda i pravde jučer su se okupili ispred zgrade Općine Ilijaš i Općine Novi sa ciljem da zaštite izborni materijal dok ga ne preuzme Centralna izborna komisija. Također, iz Naroda i pravde navode kako sa pažnjom prate dešavanja u Srebrenici te pozivaju nadležne institucije da se aktivno uključe u zaštitu integriteta izbornog procesa.

– Nažalost, masovna registracija sumnjivih birača iz Srbije te malverzacije sa glasanjem putem pošte još uvijek nisu adekvatno istražena i ovdje je odgovornost na Tužilaštvu BiH. Nećemo odstupiti ni milimetra dok se do kraja ne sprovede izborna procedura na zakonit način u svim mjestima. Još jednom upozoravamo sve pojedince i institucije da se ponašaju u skladu sa zakonom a svako nezakonito djelovanje ovaj put će sigurno biti kažnjeno. Posebno nas brine sporost unosa podataka te ponovno otvaranje i prebrojavanje glasova u nekim općinama. Sve ovo otvara prostor za manipulaciju voljom birača, posebno tamo gdje će izbornog pobjednika odlučivati mala razlika“, navodi se na  kraju saopćenja Naroda i pravde.

SDA –Utvrđene nepravilnosti na biračkom mjestu

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević kazao je za “Avaz” da su prilikom ponovnog prebrojavanja glasova za načelnika općine Ilijaš, koje je naložila Centralna izborna komisija (VIK) BiH, utvrđene nepravilnosti.

Navodi da su malverzacije stranke Narod i pravda (NiP) odnosno “četvorke” dokazane ponovnim prebrojavanjem glasova u prisustvu pet posmatrača iz političkih stranaka i pred očima općinske izborne komisije Ilijaš. 

– Ima 12 potpisa više u odnosu na broj listića, dakle 12 glasačkih listića nedostaje. Znači da neko nije stigao vratiti te listiće, vjerovatnu u kutiju koju je iznosio vani i vjerovatno glasao van biračkog mjesta. To može indicirati da su ti listići bili u nekoj vrsti opticaja, da li bugarskog voza ili da su ubacivali te glasačke listiće i fiktivno potpisivali birački spisak. Moglo bi se razumjeti da je jedan ili dva, ali 12… To je biračko mjesto na Jahorini gdje je predsjednik biračkog mjesta bio zet od Amara Dovadžije (kandidat “četvorke” za načelnika, op.a.), svi članovi biračkog odbora su bili iz “četvorke” – rekao nam je Dević.

Kaže da je u ovom slučaju velika razlika u glasovima između kandidata SDA Akifa Fazlića i Dovadžije, oko 150 glasova, što je, prema njegovim riječima, sumnjivo.

– Žalit ćemo se i tražit ćemo da se ponovo održe izbori na tom biračkom mjestu. I još na nekim biračkim mjestima sakupljamo dokaze. Ima nekih nelogičnosti, da su organizovano vršili izborni inžinjering. CIK će objaviti preliminarne rezulate i prema njima će, vjerovatno, Dovadžija imati 30-tak glasova više, ali to je bez glasova Covid tima i mobilnih timova nakon čega će se razlika istopiti. Konačnu odluku će vjerovatno donijeti glasovi iz dijaspore – kazao nam je Dević te najavio podnošenje žalbe kada CIK objavi preliminarne rezultate izbora.

Napominje da su tradicionalno glasači iz inozemstva davali podršku načelniku Akifu Fazliću kada je dobivao skoro duplo više glasova od protukandidata što očekuje da će se i ovaj put dogoditi.

Radio Ilijaš/Avaz/Faktor

Share.

Comments are closed.