Sve je spremno za Opće izbore 2018. godine. Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 7. oktobra, u 07:00 sati, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do 19 sati na dan izbora, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

Opći izbori provode se za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

U programu Radio Ilijaša gostovao je predsjednik Općinske izborne komisije Ilijaš gosp. Velid Fazlić te pozvao sve građane da izađu na izbore. Predsjednik OIK-a govorio je aktivnostima koje su provedene.

„Centar za birački izborni spisak koji je u sklopu OIK-a, uradio je veliki dio posla a to je faza ažuriranja biračkih spiskova. Poznato je da se na biračkim spiskovima nalaze i lica koja su umra. Mi smo uz pomoć Matičnog ureda izvršili analizu i otkrli 430 lica da se nalaze na biračkim spiskovima. Mi smo preduzeli dodatne napore da birački spisak bude ažuriran. Trenutno se nalazi još 120 lica koji su na boračkim spiskovima a umrli su. Centralna izborna komisija donijela je Urednu i mi smo obilježili ta lica. Na biračkim spiskovima nalazi se zvjezdica pored imena i da se ne bi to zloupotrijebilo. Ukoliko neko glasa u ime ti lica, to je izborna prevara.

Radili smo obuku sa članovima biračkih odbora. Prethodno je izvršeno žrijebanje. Nažalost, ispred političkih subjekata predloženi su članovi koji se nisu odazvali na obuku i testiranje, a imali su obavezu. OIK morala je da angažuje druga lica da bi popunili biračke odobre. Razlog tome je nezadovoljstvo finansijskom nadoknadom za svoj rad. Mi smo to uspješno razriješili. Imali smo bazu obučenih članova od prethodnih izbora. Nadam se da će ujutro u 7 sati sve krenuti svojim tokom.

OIK je donio i Odluku za biračka mjesta uz male izmjene.

U ime OIK obraćam se svim građanima odnosno biračima u izbornoj jedinici Ilijaš s molbom da izađu na izbore i glasaju po svojoj savjesti. Molimo građane da ovo budu demokratski izbori bez pritisaka i da ostvarimo svoje prije svega Ustavno a i građansko pravo“, istakao je Fazlić.

Na izborima 7. oktobra građani BiH imati će priliku između 7.498 kandidata birati 518 nosilaca mandata, što je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu blizu 8.000, raseljenih koji glasaju lično blizu 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano blizu 77.000.

CIK je za praćenje izbora akreditovao 6.500 posmatrača, od kojih 1.500 stranih, dok su općinske izborne komisije registrovale 60.000 stranačkih posmatrača.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Share.

Comments are closed.