Naša sugrađanka Selvedina Čović ima zanimljiv hobi –izrada cvijeća od hladnog porcelana.

Kako sama kaže, nužda ju je natjerala da nakon oboljenja ruku i gubitka posla, pronađe način kako zaraditi dodatni novac i korisno iskoristiti vrijeme.

Ovaj posao sam sama naučila, hladni porcelan je jako skup materijal i ne može se nabaviti kod nas, tako da sama izrađujem smjesu kući, to bude poput plastelina, suši se kući tako da konačno bude  poput porcelana i može se slomiti. Kćerka, koja mi je velika podrška, i ja  prvo smo počele raditi nakit, neke kreativne sitnice, svijeće, ali tražila sam svoj izraz i način da budem originalna. Vrlo je teško od drugih koji se bave ovim poslom dobiti savjet, da podijele znanje. Ja rado dijelim savjete i učim druge onome što sam do sada naučila, uvijek sam tu za podršku.

Na stranici  Moja svaštara na Selvedininom facebooku, kao i na Instagramu  MS-Moja svaštara mogu se pogledati radovi, cijene, a visina cijena zavisi od veličine cvijeta i poklona.  Najviše se, kaže Selvedina,  traži ljubičasta boja.

-Imala sam čast da radim flower box za pobjednice kada je bilo u Ilijašu natjecanje u ritmičkoj gimnastici. U planu je proširivanje posla i otvaraju se mogućnosti izrade dodatnih novih proizvoda, ukrasi od hladnog porcelana na zidne satove, magnete  na ramovima od slika. Poslije Osmog marta, imam želju i neki neformalni dogovor, da pokušamo da uradim radionicu sa članovima Udruženja Budi mi drug, poručuje Selvedina i dodaje da ima puno podrške i narudžbi u našem gradu, ali i iz drugih gradova na čemu je izuzetno zahvalna.

Vrijedna Selvedina, poželjevši puno sreće, zdravlja svim ženama povodom Osmog marta,  poručuje svima koji imaju slobodno vrijeme da ga ne troše uzalud, nego da nađu način da ga utroše na pravi koristan način, razviju hobi koji će im na kraju donijeti i zaradu, pomoći kućni budžet i omogućiti barem malu finansijsku neovisnost, vlastiti džeparac.

Selvedina je nagradila jednu slušateljku Radio Ilijaša prelijepom orhidejom.

Share.

Comments are closed.