Sjednica Sklupštine KS prekinuta je, jer zastupnici aktuelne većine nisu dobili niti pečat, niti im je dozvoljeno da predsjedavajući Mirza Čelik vodi sjednicu.

Sjednici su prisustvovali zastupnici iz još aktuelne većine,a kada je stigao Mirza Čelik stolica predsjedavajućeg bila je zauzeta. Čelik je zatražio da Danijela Kristić sjedne kao dopredsjedavajuća što je odbila, te je pozvao parlamentarnu većinu da napuste sjednicu.

Čelik je rekao kako pečat jos nije vraćen, te da se drži na način koji nije u skladu sa zakonom

Čelik-press

Kako istice Čelik, sjednicom koja se trenutno održava ne predsjedava onaj koji bi trebao. Dodao je kako nova većina ima jasan stav-ne mogu se radne aktivnosti nastaviti bez pečata.

“Bez pečata nema rada Skupštine, rekao je Čelik.

Šef Kluba SDA Mahir Dević potvrdio je da 16.januara neće doći na sjednicu ukoliko do tada ne dobiju pečat, te izrazio nadu da će se ova situacija prevazići u narednom periodu.

Javni interes je ugrožen u KS zbog neodgovornog ponašanja zakonodavne vlasti u KS,kazao je ministar finansija, Amel Kovačević.

Izrazio je zabrinutost za finansijsku stabilnost KS

Pečat je manje važan od odluke o privremenom finansiranju,istakao je Igor Stojanovic (SDP).

Skupština Kantona Sarajevo ima pravo na pečat, kojim rukovodi SkupštinaKS, odnosno predsjedavajući. Procijenivši tadašnju situaciju i nelegalno sazivanje sjednice, potpuno sam svjesno i u skladu sa zakonom zaštitio pečat. Mi smo zaštitili ustavni popredak, Zakon o pečatima. Poslovnik obavezuje predsjedavajućeg da zaštiti procedure. Dok smo ovdje, mi ćemo se boriti za primjenu i zaštitu Ustava, rekao je Dino Konaković.

Zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju budžetski korisnici već ispaštaju, tvrde iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS.

Klub Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo odlučio je jučer upotrijebiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zbog posljednjih dešavanja u kantonalnoj Skupštini i izbora Mirze Čelika za predsjedavajućeg Skupštine.

Saopštila je ovo Danijela Kristić, koja je zamijenila Elmedina Konakovića na mjestu predsjedavajućeg Skupštine.

Share.

Comments are closed.