Posmrtni ostaci dvanaest žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koja će se 20. jula klanjati u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Kako je saopćio Institut za nestale osobe BiH, žrtve koje će se ukopati ove godine u Kozarcu ubijene su 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine je Fikret Marošli, koji je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Zajedno sa Fikretom ove godine biće ukopan i njegov otac, Himzo koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

Nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo biće ukopani:

Emin (Hasan) Ćoralić , rođen 1950. godine;Vasif (Mahmut) Mujkanović, rođen 1960. godine; Rifet (Abid) Kahrimanović, rođen 1959. godine; Sakib (Mustafa) Denić, rođen 1958. godine; Hasib (Hasan) Behlić, rođen 1950. godine; Mirso (Šefik) Brdar, 1963. godine; Ismet (Husein) Hirkić, rođen 1950. godine, Idriz (Ešef) Duračak, rođen 1954. godine; Nedžad (Adem) Fazlić, rođen 1959. godine; Samir (Rizvo) Merdžić, rođen 1970. godine; Himzo (Redžo) Marošlić, rođen 1945. godine; Fikret (Himzo) Marošlić, rođen 1971. godine.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) donijela je Odluku o proglašenju 20. jula Danom žalosti, povodom kolektivne dženaze u Prijedoru.

“Povodom Dana sjećanja na žrtve Prijedora i kolektivne šehidske dženaze, Vlada Unsko sanskog kantona donijela je Odluku kojom se 20. juli 2021. godine proglašava Danom žalosti na području Unsko-sanskog kantona. Iako je to prvi dan Kurban-bajrama, Vlada Kantona smatra da naša obaveza prema šehidima treba biti stalna i da naše emocije tog dana trebaju biti usmjerene prema žrtvama u Prijedoru i njihovim porodicama, odnosno kulturi sjećanja koju njegujemo”, navedeno je u obrazloženju ove odluke Vlade Unsko-sanskog kantona.

Izvor: BHRT

 

Share.

Comments are closed.