U Kulturno-sportskom centru Ilijaš danas je premijerno prikazan dokumentarni film “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” koji govori o životu i djelu velikog bh. književnika, slikara i vajara. Projekciji filma su prisustvovali i učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, a sam film je izazvao velike emocije.  

Film je nastao u režiji Himze Mihaljevića, a prema scenariju Aleme Kazazić. Produkciju potpisuje Udruženje Baština i Federalna televizija kao koproducent.

Amir Džafo, direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš iskazao je zadovoljstvo što njihova škola nosi naziv po čovjeku koji je iza sebe ostavio veliki trag.

-Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš sutra obilježava Dan škole i u sklopu programa naši učenici danas će imati priliku pogledati film pod nazivom „Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović“. Zaista smo ponosni što naša škola nosi naziv ovog velikog čovjeka kakav je bio Ibrišimović. Smatram da je ovo dobra prilika da se na ovaj način kroz projekciju filma naša djeca upoznaju sa svim onim što je Nedžad Ibrišimović radio i stvarao, a samim tim i koliki trag je ostavio u našoj književnosti. Ovom prilikom želim se zahvaliti režiseru filma Himzi Mihaljeviću kao i JU KSC i Radio Ilijaš za ustupljeni prostor i pomoć pri organizaciji, istakao je direktor Džafo.

Film govori o životu i djelu Nedžada Ibrišimovića (1940–2011), poznatog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika koji je u književnoj javnosti prisutan još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Podsjetimo, Srednjoškolski centar Ilijaš osnovan je 1961. godine odlukom Općine Ilijaš kao Gimnazija “Moša Pijade” Ilijaš, a od 1971. godine pa do 1992. godine radi kao Školski centar “Moša Pijade” Ilijaš. Škola je 1996. godine počela sa radom u veoma teškim uslovima sa upisanih 214 učenika raspoređenih u osam odjeljenja. U školskoj 1996/97. godini škola je djelimično obnovljena i rekonstruisana. Obnova i rekonstrukcija nastavlja se iz godine u godinu tako da danas možemo reći da je ova obrazovna ustanova dobro opremljena. Odlukom Općinskog vijeća, Srednjoškolski centar Ilijaš ponio je ime velikog bosanskohercegovačkog pisca Nedžada Ibrišimovića, koji je svoje posljednje godine života proveo u našem gradu.

Nedžad Ibrišimović bio je bosanskohercegovački književnik. Rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu, a umro je 15. septembra, 2011., također u Sarajevu. U trećoj godini je ostao bez oca i s majkom odlazi u Žepče gdje završava osnovnu školu. Nakon jednogodišnjeg pohađanja tehničke škole u Zenici, 1957. godine prelazi u Sarajevo i pohađa srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo i završava je 1961. godine. Nakon godinu dana nastavničkog rada u Žepču, upisuje studij filozofije u Sarajevu i diplomira 1977. godine.

Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”, jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik.

U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB “Preporod” koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva.

Nakon izlaska iz štampe remek djela “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev “Derviš i smrt”. U januaru 2009. godine u izdanji IKD “Šahinpašić” objavljeno je osmo izdanje “Vječnika”, a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka.

Share.

Comments are closed.