Općinska komisija Ilijaš trenutno provodi niz aktivnosti na pripremama za oktobarske izbore, kako bi se izboni proces u ovoj  izbornoj jedinici bez problema mogao provesti, potvrdio je Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne komisije gostujući u našem programu.

Najveći broj aktivnosti odnosio se na uređenje biračkog spiska. Na području općine Ilijaš upisano je 20 998, 20 605 redovnih birača, 393 birača raseljena-372 glasat će lično,a 21 u odsustvu.  Birača iz drugih izbornih jedinica, izbjeglih  i raseljenih  lica koji će glasati za svoje matične općine u školi Ljubnići upisano je 242 birača, objašnjava Fazlić.

Izvršeno je žrijebanje političkih subjekata za članove biračkih odbora, OIK je donio Odluku o biračkim odborima, ima jedan prigovor na koji se čeka odgovor, kako bi mogla početi edukacija članova biračkih odbora, koja se očekuje sljedeće sedmice.

Odlukom OIK Ilijaš za određivanje biračkih mjesta utvrđena su 33 biračka mjesta, dva mobilna tima jedan za područje Srednjeg, drugi za područje grada.

Općinska izborna komisija će za potrebe održavanja izbora angažovati 328 lica kao članova i zamjenika članova biračkih odbora, od čega je 109 žena, odnosno 33 posto kako bi ispoštovali gender centar. U našoj izbornoj jedinici imamo 40 političkih subjekata koji su se prijavili za razne nivoe, 30 kandidata za kantonalni nivo, 710 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, 18 političkih subjekata- 136 kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH, 19 političkih subjekata-101 kandidat na listama. Iz ovoga se može zaključiti da će glasački listići biti obilni. Za članove Predsjedništva BiH imamo 11 kandidata, šest za člana iz reda Bošnjaka i pet kandidata iz reda Hrvata, naglašava Fazlić.

Fazlić je još jednom pozvao sve birače koji nisu u mogućnosti doći do biračkog mjesta, da se prijave za glasanje putem mobilnog tima. Sve informacije o izborima, birači mogu dobiti putem broja telefona  OIK Ilijaš 033 403-568.

S obzirom na to da u petak 07. septembra zvanično počinje predizborna kampanja Fazlić je poželio svim političkim subjektima i kandidatima  fer i korektnu pripremu za izbornu utakmicu 07. oktobra 2018. godine, te posebno skrenuo pažnju na zabranu govora mržnje i nezakonitog plakatiranja za što su predviđene i sankcije.

Share.

Comments are closed.