Dio bogatog programa Festivala “Baščaršijske noći” bit će održan i u našem gradu, 28. i 29. jula 2019. godine na Trgu Alije Izetbegovića Ilijaš.

U nedjelju 28. jula sa početkom u 18:00 sati bit će upriličena Dalmatinska večer –Kaštela uz nastup KUD-a “Ante Zaninović”.

KUD˝Ante Zaninović˝ osnovan je u septembru 2000. godine s ciljem  očuvanja plesne i pjevne  kulturne baštine užeg i šireg zavičaja. Okupljaju  veliki broj mladih  u nekoliko sekcija od kojih je najbrojnija folklorna , a članovi su  raspoređeni  u veteransku , prvi ansambl te stariju i mlađu dječju grupu .   Program planiran za Ilijaš:  Koreografijom svog voditelja Tonća Tadina ˝Izresla ruža rumena˝ za koju su do sada dobili brojne nagrade . Koreografija sadrži pjesme i plesove Kaštela – mazurku, monferinu i galop polku, ˝Stari Splitski plesovi˝koroegrafija Branko Šegović, ˝Budi meni jubav˝koreografija korčulanskih plesova, koreografija Tonći Tadin, ˝Dubrovačke kontradance˝, salonski plesovi iz Dubrovnika, koreografija Tonći Tadin, Vrličko kolo- nijemo kolo , koreografija Branko Šegović i ˝Ero s onoga svijeta˝- završno kolo.

U ponedjeljak 29.07. 2019. u 19:00 sati  najavljen je nastup plesne trupe iz Indonezije “Krida Budaya”.

Plesna trupa osnovana 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, sa ciljem očuvanja indonezijskog tradicionalnog plesa i muzike. Krida Budaya (kulturna misija) je grupa tradicionalnih plesača i muzičara večinom studenata sa Univerziteta u Indoneziji. Jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Svojim jedinstvenim zvukom i strastvenim nastupima uvijek oduševljavaju publiku, te su za vrlo kratko vrijeme postali jedan od najuticajnijih plesnih ansambala u Indoneziji. Na prvu inostranu turneju su otišli još davne 1987. godine. Osim tradicionalnog folklora, svoj repertoar su u posljednjih nekoliko godina proširili i sa modernim vrstama plesa kao što su: balet, jazz, hip-hop i savremeni ples. Osvajali su brojne nagrade, kako u Indoneziji tako i širom svijeta. U kulturnu misiju, kako je oni nazivaju, idu svake dvije godine. Ove godine će nastupati u: Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj i u Bosni i Hercegovini.
Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa, od kojih svaka ima svoje specifične plesove. Krida Budaya donosi na scenu dio ovog bogatog igračkog naslijeđa, najprije predstavljajući spletove plesova Jave i Džakarte. Živi, dinamični plesovi koji oslikavaju običaje indonežanskih ostrva, kroz pokret pripovijedaju istoriju, ali i svakodnevni život indonežanskog arhipelaga. Cjelokupni nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.

Festival “Baščaršijske noći” obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti – klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu.
Pokrovitelj Festivala “Baščaršijske noći 2019.” je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Share.

Comments are closed.