Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu u okviru implementacije programa Erasmus+ Sport i projekta ”Prilike socijalne inkluzije – Match” danas je organizovao Prvi festival sporta.

Manifestacija je finalna aktivnost ovog projekta koji se u posljednje dvije godine provodi na teritoriji Bosne i Hercegovine, a čija je realizacija finansirana od Evropske unije.

Prema riječima dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Harisa Alića, cilj projekta “Match” je isticanje i promovisanje socijalne inkluzije s akcentom na sport.

FASTO uzima značajno učešće u ovom projektu u kojem želimo da pokažemo da smo otvoreni da pružimo različite sportske sadržaje vježbanja sa djecom s posebnim potrebama i onemogućenjima. Danas smo na Fakultetu u našoj velikoj sportskoj sali kroz Festival sporta okupili te mlade ljude da se bavimo sportom i zajedno vježbamo”, izjavio je Alić.

On je dodao da je FASTO okupio različite organizacije i institucije koje tretiraju inkuziju s akcentom inkluziju u sportu. Na Festivalu je učestvovalo više od 100 djece iz Plivačkog kluba Spid, Udruženja Kolobri, SOS Dječjeg sela, Kluba ritmičko-sportske gimnastike Olimpik, Škole fudbala Respekt i drugih.

Festival sporta također ima za cilj da uspostavi, ojača i promoviše sport kao edukativni alat u isticanju različitih vrijednosti, poput tolerancije, solidarnosti, prijateljstva i interkulturalne vizije društva. Istovremeno, omogućuje osobama koji dolaze iz različitih društvenih slojeva stanovništva da pređu preko govora mržnje te da se na taj način bore protiv bilo kojeg oblika predrasuda, rasizma i ksenofobije.

Share.

Comments are closed.