Radni sastanak načelnika i predstavnika Zavoda za izgradnju KS

Općinski načelnik Akif Fazlić upriličio je radni sastanak sa direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem, koji je na tu funkciju izabran odlukom Vlade KS u martu ove godine. Sastanak je organizovan u cilju poboljšanja saradnje Zavoda i Općine Ilijaš, te sistematičnijeg rada.

Prisutni su bili i pomoćnik direktora Zavoda u Sektoru za izgradnju objekata i opremanje gradskog građevinskog zemljišta Dževad Jusufspahić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš Merima Osmanović, pomoćnica u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnik u Službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.

Tema sastanka bili su operativni i strateški pristupi u budućoj saradnji. Od operativnih zadataka trenutno najvažniji je funkcija nadzora koju vrši Zavod na projektima koje finansira ili sufinansira Kanton Sarajevo na području općine Ilijaš.

U pitanju su sljedeći projekti: izgradnja fiskulturne sale OŠ “Hašim Spahić”, uređenje gradskog stadiona u Ilijašu, rekonstrukcija taložnice na Karašnici, izgradnja filter postrojenja Sokolina, izgradnja vodovoda Vrutak, izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama, uređenje riječnih korita i sancija klizišta.

Drugi operativni zadatak o kojem je bilo riječi na sastanku je klizište u Solakovićima čiju sanaciju Zavod neovisno od Općine u potpunosti implementira.

Prisutni su razgovari i o jedinstvenoj bazi klizišta na području KS čije je uspostavljanje pokrenuo Zavod i za čiju uspostavu je neophodno da sve općine u kantonu godišnje izdvoje 10.000 KM.

U narednom periodu Zavod će inicirati zajednički sastanak svih općina u KS kako bi se usvojila i jedinstvena metodologoija izrade elaborata o uređenju gradskog građevisnkog zemljišta.

izvor : Općina Ilijaš