Rak grlića maternice se može otkriti samo redovnim i pravovremenim kontrolama

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma  i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici mjeseca januara svake godine.

Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji će cijelu ovu sedmicu svojim aktivnostima posvetiti pažnju jačanju svijesti žena o ovom problemu.

Uzroci i posljedice

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

Ko treba da ide na skrining za rak grlića maternice

– Sve žene, u dobi od 20. do 65. godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza, pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (Papa test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice – navodi dr. Kuduzović.

Stručnjaci ističu da se najčešće obolijevanje identificira kod žena koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), osobe koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, te žene kod kojih je identificirano dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje cigareta… Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme. Rak grlića maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome, jer pregled možete uraditi besplatno u svakom Domu zdravlja, poručuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prethodni članakHusagić: Nepoštivanje Ustava i institucija BiH mora biti kažnjeno ne samo sankcijama, već i konkretnim zakonima
Naredni članakU Kantonu Sarajevo i dalje na snazi epizoda ‘Upozorenje’