U današnje vrijeme mnoge stvari doprinose tome da drže dječje tijelo napetim. Rano izlaganje djece televiziji i kompjuterskim igricama u kojima je mozak bombardiran brzom i bogatom stimulacijom, dovodi do stanja grčenja mišića cijelog tijela, a dijete je često u položaju kao i junaci iz crtića ili igrice. U JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” danas je sa početkom u 10:00 sati predstavljen „Sportsko-animacijski projekat“ za djecu iz vrtića. Cilj ovog projekta jeste potaknuti kod djece važnost vježbanja i što kvalitetnijeg i aktivnijeg upotpunjavanje slobodnog vremena. Projekat je edukativnog karaktera i služi za promociju zdravog načina života kod djece, a realizuju ih treneri iz Škole fudbala „Tempo“.

Ilda Bekrić, odgajateljica u JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” kazala je da je riječ o programskim aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju deformiteta i poboljšanje pravilnog rasta i razvoja djece.

-Smatram da djeca jako malo provode vremena baveći se vježbom ili nekim sportom što može pozitivno uticati na njihovo zdravlje, a sve je više zastupljena tehnologija što nije dobro za njihov uzrast. Primjetili smo taj problem i došli na ideju da napravimo jedan projekat sportsko-rekreativnog karaktera kako bi djecu potaknuli na tjelesne aktivnosti i svakodnevnu vježbu, kazala je Bekrić.

Odgajateljica Bekrić dodaje da ovaj projekat jasno pokazuje da je društvena zajednica prepoznala važnost i značaj ulaganja u djecu, te se nada da će ovakvve aktivnosti i ubuduće imati podršku i razumjevanje.

-Projekat je podržala Općina Ilijaš, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, organizacija World Vision i UNICEF koji su izdvojili određena novčana sredstva za nabavku sportskih rekvizita. Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dobili smo saglasnost bez koje se ne bi mogao realizovati projekat. Danas će učestvovati 65 djece, odnosno uzrast djece koja su napunila 3 godine pa sve do polaska u školu, istakla je Bekrić.

Realizaciju ovog projekta podržanala je Općina Ilijaš, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, organizacija World Vision i UNICEF, koji su izdvojili određena novčana sredstva za nabavku sportskih rekvizita.

Kroz razne vježbe djeca uče kako pravilno držati tijelo, mogućnosti kretanja pojedinih dijelova tijela, a vježbanje se odvija uz muziku prilagođenu njihovoj dobi. Ubrzan život odraslih je dio i dječjih života te ih od toga ne možemo izolirati. Ali, možemo ih od najranije dobi učiti kako da se nose sa svim što im život donosi.

Share.

Comments are closed.