Rudnik mrkog uglja Breza jedini je rudokop u ugljenom bazenu Srednja Bosna koji je prošlu godinu završio s ispunjenom normom. Rudari Breze suočavali su se s velikim problemima u 2019. godini. Ova godina, kako navode, mogla bi biti još i teža, zbog čega i očekuju veću podršku Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Prošlu, za Rudnik Breza izrazito tešku, 2019. godinu, rudari su okončali ispunjenjem plana od 600.000 tona iskopanog uglja. Ispunjen je i plan isporuke Termoelektrani Kakanj u obimu od 560.000 tona.

“Izrazio bih zahvalnost svim zaposlenim rudarima, koji su s mojim kolegama, odnosno sa nama učestvovali u izvršenju ovog zadatka”, kazao je Amir Kulalić, izvršni direktor za proizvodnju ZD RMU “Breza”.

Proizvodni rezultat je i značajniji, jer su ostvarenje planova pratili brojni problemi. Prethodnu godinu u Rudniku mrkog uglja Breza, pored ostalog, obilježila su dva nesretna slučaja sa smrtnim posljedicama, te finansijski problemi zbog kojih je i račun preduzeća izvjesno vrijeme bio blokiran.

“Rudari u jednu ruku uvijek su nezadovoljni, znači, s platom, a u drugu su zadovoljni što na kraju godine izađu živi i zdravi iz rudnika”, kaže Jasmin Telalović, predsjednik Sindikata ZD RMU Breza.

Problem koji posebno izdvajaju naši sagovornici je niska cijena uglja koji se isporučuje termoelektrani. To, kao i činjenica da je vladajuće društvo unutar elektro-energetskog koncerna Federacije, Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za 70.000 tona umanjilo količinu uglja koji treba da se iskopa, itekako će utjecati na stabilnost Rudnika Breza u ovoj godini.

Da bi ova godina mogla biti teška za rudare u Brezi, govori i činjenica da će Rudnik morati da ispuni obaveze koje je nametnula Federalna Vlada u smislu restrukturiranja preduzeća. To podrazumijeva smanjenje broja zaposlenih, ali i njihovo socijalno zbrinjavanje nakon što budu proglašeni tehnološkim viškom. U Brezi se nadaju da će tu obavezu preuzeti Vlada Federacije, a ukoliko se to ne desi, rudnik će biti suočen s novim finansijskim problemima.

Share.

Comments are closed.