Načelnik Općine Ilijaš  Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđanom Mandićem.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici načelnika i ministra, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, direktorica JKP “Vodostan” Ilijaš Belma Zukić, v.d. direktorica KJKP “Rad” Vera Arnautović i rukovodilac poslovne jedinice KJKP “Rad” u Ilijašu Alan Šerak.

Na sastanku je predočeno stanje komunalne privrede na području općine Ilijaš, predstavnici Općine su prezentovali dinamiku realizacije projekata u 2019. godini, istaknuli problematiku u toj realizaciji i iznijeli planove za 2020. godinu.

Ovo je prva posjeta ministra Mandića u njegovom u mandatu Općini Ilijaš.

Danas smo imali priliku čuti samo riječi hvale kada je u pitanju radna jedinica KJKP “Rad” u Ilijašu. Objektivna ocjena je da je Ilijaš jedna od najčistijih općina u kantonu, možda i najčistija i to mi je jako drago.  Načelnik Fazlić  je iznio neke zahtjeve prema našem ministarstvu, prije svega se to odnosi na neke nove zahtjeve kada je u pitanju raspodjela u sferi vodnih naknada i mislim da ćemo vrlo brzo tu naći rješenja, a što se tiče izvorišta Vrutak iznio je zahtjev, obzirom da je vrijednost projekta oko dva miliona KM, u prošlom sazivu Vlada je izdvojila oko milion KM, Općina Ilijaš 900.000 KM i nedostaju im sredstva u iznosu oko 250.000 KM i mi ćemo učiniti sve da do kraja godine u nekim internim rezervama nađemo preostali iznos kako bismo, ovaj za Ilijaš vrlo značajan, projekat doveli do kraja već u ovoj godini ili po hitnoj proceduri naredne godine. Dali smo na neki način garancije načelniku da on projekte dovode do kraja, da pronađe neke svoje rezerve, a mi ćemo taj novac nadomjestiti, uglavnom projekat Vrtutak će biti realiziran, kazao je ministar Mandić.

Načelnik Fazlić kaže da je ključno obezbjediti sredstva za završetak projekta vodozahvata Vrutak.

U saradnji sa ovim Ministarstvom nastojimo da projekte koji su pokrenuti dovršimo do kraja godine. Jedan broj projekata nije do kraja isfinansiran i razgovarali smo o  tome da se  obezbijede dodatna sredstva kako bismo te projekte završili i naravno pričali smo o ključnim projektima koji bi se trebali naći u planu i u budžetu Kantona Sarajevo, naravno uz podršku budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu.   Naša želja je da u ovoj godini završimo sve započete projekte, ako proceduralne mogućnosti ne postoje da se obezbijede dodatna sredstva kroz budžet KS, a da će se ona obezbijediti u budžetu za 2020. godinu i neće opterećivati planirane projekte u 2020. godini onda je naravno i to rješenje. Jedan značajan projekat jeste rekonstrukcija taložnice na Karašnici i bazena u okviru filter postrojenja. To je druga, odnosno završna faza što zajedno finansira Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” Ilijaš. Vodostan također radi na projektima energetske efikasnosti objekata koji se nalaze na Karašnici. Time ćemo zatvoriti cijeli taj sistem. Mi ga zovemo mala fabrika vode, obzirom da naš gradski vodovod se snabdijeva iz vodozahvata koji je na otvorenom toku rijeke Misoče i zbog toga je jako bitan taj tretman vode sa aspekta ispravnosti vode koja se isporučuje građanima.  Ključni zahtjev kada je u pitanju ovaj sastanak je dodatna sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak. Time bismo završili fazu koja bi značila omogućavanje snabdijevanja pitkom vodom cijele mjesne zajednice Gajevi i okolnih mjesta, a ostali projekti imaju svoje finansiranje iz vodnih naknada koje su definisane u budžetu Kantona za 2019. godinu u vrijednosti od 500.000 KM, objašnjava načelnik Fazlić.  

Direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić govorila je o brojnim realiziranim projektima rekonstrukcije vodovodne mreže, kao i smanjenju gubitaka vode.

-Nastavili smo realizaciju projekata iz vodnih naknada koje resorno ministarstvo izdvaja iz svog budžeta. Ove godine je to 500.000 KM. Većinom su svi ti projekti već realizovani. Ostao je još projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Bosanski put, svi ostali su završeni. Pored tih projekata ove godine se na Karašnici vrši nastavak rekonstrukcije taložnice kao druga faza prenesenog projekta iz prošle godine, prošle godine je urađena automatska hlorinacija i koagulacija, a ove godine i mašinski dio taložnice će biti uređen i kompletan  projekat će biti završen. Također radimo i energetsku učinkovitost zgrade u kojoj je smješten laboratorija, filteri i taložnica kapaciteta 50 litara u sekundi. Dakle, radi se krov, fasada i zamjena stolarije.  Cilj je bio prije svega smanjenje gubitaka vode i u tome se uspjelo. Već niz godina mi radimo na tom planu i on je dao rezultate. Mi smo uspjeli smanjiti gubitke. Obzirom da smo fokus stavili na uže gradsko jezgro sve ulice su rekonstruisane i to je zaista dalo pozitivne rezultate u postupku smanjenja gubitaka, kaže Zukić.

Neke projekte koji su  završeni i treba sa aspekta doznačavanja sredstava da se završe su realizirani uz manje vrijednosti nego što je to odlukom o raspodijeli vodnih naknada po projektima određeno.  Prvi projekat je izgradnja separatne kanalizacije na putu u naselju Luka i drugi je projekat izgradnje separatne kanalizacije na lokalitetu gradskog stadiona u Ilijašu.

Share.

Comments are closed.