Ilijaš od početka grijne sezone i mjerenja emisije štetnih čestica i njihovog objavljivanja  već tri godine, otkad funkcionira mjerna stanica,  nosi nečasnu titulu jedne od općina sa najzagađenijim i najnezdravijim zrakom u Kantonu Sarajevo i šire, često kvalificiranim opasnim po život.   

Najveći zagađivači su individualni objekti koji  za ogrjev koriste ugalj i druga čvrsta goriva od kojih je najveća emisija štetnih tvari u zraku, zatim privredni subjekti, posebno određene vrste industrija kao što su drvna i metalo-prerađivačka, te ekološki neprihvatljiva goriva za automobile.  

Ozbiljnosti situacije svjesni su u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općini Ilijaš, Službi za građenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš koji su inicirali sastanak sa ilijaškim privrednicima.

Kako bi se problem ublažio i počele provoditi aktivnosti na smanjenju zagađenja zraka u Biznis centru Ilijaš održan je sastanak kantonalnog ministra Damira Filipovića, načelnika Akifa Fazlića, pomoćnice u Službi za građenje i zaštitu okoliša Melihe Avdibegović sa privrednim subjektima koji djeluju na području općine. Sastanak je upriličen radi upoznavanja privrednika o stanju kvaliteta zraka u Ilijašu i KS, a namjera Općine Ilijaš je da na korektan način zajednički poduzima i uradi da se stanje kvaliteta zraka u Ilijašu poboljša radi zdravlja svih građana.

Kanton Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša poduzima niz aktivnosti koje bi mogle uticati na poboljšanje zraka u kantonu Sarajevo, ali mjere koje se poduzimaju na poboljšanju kvalitete zraka nisu dovoljne bez učešća svih sudionika koji svojim djelovanjem i radom utiču na kvalitet zraka i života na ovim područjima.

O tome ministar Filipović kaže:

Plan interventnih mjera je obligatoran i za svih 59 privrednih subjekata na području općine Ilijaš, s obzirom na povećane vrijednosti nezdravih čestica moramo se ponašati odgovorno prema svojoj životnoj sredini jer svi mi udišemo isti zrak. Moramo uvesti represivne, ali i stimulativne mjere koje će obezbjediti kvalitetniji zrak na području KS. U odnosu na predratni period velika je gradnja individualnih objekata a smanjenje industrije, što znači da su individualni potrošači najveći zagađivači kao i ekološki neprihvatljiva vozila ali ne možemo vršiti reperkusije na građane s obzirom na to da platežna moć utječe na to koje će gorivo koristiti i koji automobil koristiti. Pokušuvamo uvesti stimulativne mjere za korištenje prihvatljivijeg grijanja ili onog što je najprihvatljivije-plin, odnosno priključak na sistem grijanja Toplana Sarajevo. Ključno je podizanje svijesti, što je cilj i ovog sastanka, moramo se uozbiljiti i smanjiti emisije koje generiramo kao zagađivači zraka na minimum, kazao je Filipović.

Jadranka Terek iz firme Xylon Corporation kaže da se ova  firma maksimalno trudi da smanji emisiju zagađujućih čestica, ocjenjuje sastanak kao vrlo konstruktivnim i korisnim.

-Suština je da svako od sebe, firma i pojedinac učini nešto, korak ka poboljšanju i smanjenju zagađenja.  Xylon je učinio mnogo više ove nego prethodnih godina, ali uvijek može bolje i više i razmišljamo o dodatnim filterima kako bismo emisiju zagađenja sveli na minimum, kazala je Terek.

Načelnik Fazlić zahvalio se svim privrednicima na učešću i razgovoru o ovom problemu.

-Općinu Ilijaš svrstavaju u red najzagađenijih općina.Cilj sastanka je da podignemo svijest i odgovornost svih onih koji doprinose zagađenju zraka. Sa ovim sastancima ćemo nastaviti. Kroz ovaj sastanak smo dobili nekoliko ideja o mogućem rješavanju nekih gusto naseljenih mjesta u smislu građenja manjih kotlana koje će zagrijavati sve objekte na tom području, te prezentaciju novih zdravijih načina zagrijevanja, a obići ćemo i nekoliko firmi koje prema našim procjenama, mogu biti uzročnici zagađenja. Očekujemo egzaktniju sliku pravih učesnika zagađenja i nakon toga ćemo početi primjene tehničkih rješenja. Ovo je tema koja će biti dugo prisutna i rješavat će se u skladu sa lokalnim i kantonalnim akcionim planom i očekujemo da se zagađenje, nakon poduzetih mjera, počne smanjivati, kazao je načelnik Fazlić.

Privrednici su iznijeli svoja iskustva i prijedloge o mogućim manje štetnim načinima zagrijavanja, kako industrijskih hala, tako i individualnih objekata istaknuvši potrebu subvencioniranja i smanjenja cijena ekološki prihvatljivih energenata.

Prema podacima zrak.ekoakcija.org indeks kvaliteta zraka u Ilijašu iznosi 129, što znači da je nezdrav za osjetljive grupe. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Share.

Comments are closed.