Eventualni povratak djece u školske klupe s početkom nove školske godine je ogroman rizik i predstavlja veliku odgovornost kriznih štabova, resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo, smatraju iz Kantonalnog odbora KS Saveza sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

Kako kažu iz Sindikata, u protekla dva mjeseca nisu poduzete sve neophodne aktivnosti da bi se osigurali preduvjeti za siguran i kvalitetan početak školske 2020/2021. godine u školama.

“Zdravlje i životi prosvjetnih radnika i učenika, koji će u školama provoditi tri do osam sati, u zavisnosti od radnog mjesta, odnosno uzrasta, ne smiju biti dodatno ugroženi zbog zakašnjelih priprema i nedostatka saradnje onih koji donose odluke sa onima koji te odluke provode. Sindikat traži da prosvjetni radnici u školama i vrtićima budu u potpunosti zaštićeni kroz provođenje svih mjera i procedura, a prije svega svakodnevno im se mora osigurati čist i provjetren prostor za rad, dovoljna količina zaštitne opreme, jasna uputstva o postupanju u slučaju indicija o postojanju Covida 19 i još neke druge bitne stvari”, govori nam predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

S druge strane, neovisno od pandemije koronavirusa, početak školske 2020/2021. godine je neizvjestan jer 31. augusta prestaje da važi Kolektivni ugovor, ističu iz Sindikata. Kako kaže Sivro, bez Kolektivnog ugovora nema nastave u školama, ni na daljinu, niti kombinovanog scenarija tradicionalne i online nastave.

Sivro ističe da nastavnike niko nije pitao za mišljenje o rješenjima za početak nove školske godine.

“Nastavnici su, pored stručnjaka iz zdravstva, najpouzdaniji da svojim mišljenjima, prijedlozima i sugestijama, pored nametnutih obaveza, preuzmu i dio odgovornosti za realizaciju nastavnog procesa u doba pandemije. Imajući u vidu tu činjenicu, unaprijed odbacujemo bilo koji vid, oblik ili intenzitet kritika prema prosvjetnim radnicima”, ističe Sivro.

U protekla dva mjeseca također nije realizovano nikakvo stručno usavršavanje nastavnog osoblja za potrebe realizacije novih modela nastave, dodaju iz Sindikata. Kako kažu, “to pokazuje kako se nadležni ‘spremaju’ za nove izazove i koliko se ulaže u obrazovanje”.

Nastava u jednoj smjeni u svim školama u Kantonu Sarajevo je bajkovita priča. Mi u Sindikatu bismo voljeli da jednog dana tu bajku doživimo, odnosno da priča o radu u jednoj smjeni postane stvarnost. Onaj ko to u ovom trenutku predlaže apsolutno nema pojma kako škole funkcionišu, niti ima uvida u prostorne i kadrovske kapacitete škola. Osim ukoliko ne želi da segregira i diskrimira učenike jer u školama sa 1.000 učenika je to prosto nemoguće. Kako god, raspored rada, odnosno rasporedi časova nastavnika se moraju uskladiti u svakom vremenu i svakoj situaciji bez obzira na okolnosti i to je posao direktora škola u koje ne sumnjamo da će uraditi kvalitetno”, kazao nam je Sivro.

Podsjetimo da su predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke KS jučer razmatrali moguće opcije realizovanja nastave u septembru, a govori se o kombinacijama tradicionalne i online nastave.

Iz Sindikata obrazovanja KS također ističu kako nastavnici ne namjeravaju sami kupovati zaštitnu opremu i raditi u neadekvatnom prostoru.

klix.ba

Share.

Comments are closed.