Upriličen centralni iftar Mreže mladih Ilijaš uz bogat ramazanski program

Centralni iftar Mreže mladih Ilijaš, na kojem je prisustvovalo preko 160 mladih, upriličen je sinoć u džamiji u Ljubnićima. Nakon iftarske radosti, sjajnim izvedbama ilahija noć su uljepšali horovi Preporod, Hannan i hor džemata Podlugovi.

Sat vremena, prije Teravih namaza, upriličeno je i predavanje. Na samom početku, Dženan ef. Mahmutović korodinator Mreže mladih Ilijaš, predstavio je dosadašnje aktivnosti koje su zapažene u našem gradu. Dženan ef.  Mahmutović je istakao važnost međuomladinskog upoznavanja, što se kroz projekte Mreže mladih i postiže u kontinuitetu.

Ono što je dalo pečat ovom omladinskom iftaru jeste predavanje prof.dr. Harisa Silajdžića i pisca Muhameda Mahmutovića, koji su iskazali punu podršku projektu Mreža mladih.

Prof. dr. Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništa BiH, govoreći  o identitetu Bošnjaka, istakao je važnost svjesnosti o istom. Također kazao je da je od presudne važnosti da mladi naraštaji uče, da tragaju za znanjem, kako bi na najbolji način gradili svoju domovinu, narod i identitet općenito.

Muhamed Mahmutović je novinar i pisac, rođen kod Cazina. Kao slobodni novinar prisutan je u mnogim medijskim kućama, kao politički analitičar, kolumnista ili autor televizijskih priloga. Autor je knjiga Bogatstvo beskućnika, Pokošeni cvjetovi Krajine, Inat bosanskog goluba, i drugih knjiga koje  su prevedene na strane jezike i doživjele su više izdanja.

Mreža mladih Ilijaš, do kraja Ramazana realizirat će još nekoliko aktivnosti u vidu omladinskih iftara i tematskih predavanja.