Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić i direktor KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. Admir Džubur razgovarali su o stanju i trenutnim aktivnostima na projektima koji bi efikasno utjecali na problem aerozagađenja u Kantonu Sarajevo.

Glavna tema sastanka bila je kreiranje strategije za širenje mreže daljinskog grijanja i povećanja broja korisnika daljinskog grijanja, a u svrhu smanjenja upotrebe okolinski neprihvatljivih energenata koji se koriste u velikom broju individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH razgovarano je, između ostalog, i o projektu ‘Snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva’, kojim se rješava jedno od strateških pitanja i problema zagađenja zraka u Kantonu Sarajevu čijom bi se realizacijom doprinijelo poboljšanoj kvaliteti zraka s ciljem dugoročne dobrobiti građana.

– Zaključak sastanka jeste da je osnovni zadatak predstojeće saradnje širenje sveobuhvatne mreže daljinskog grijanja, tačnije priključenje individualnih stambenih objekata sa nekontroliranim ložištima i visokim specifičnim emisijama u zrak na kontrolirani sistem grijanja, te time ostvarenje zajedničkog cilja, a što je doprinos smanjenju zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo – saopćeno je iz Fonda. (FENA)

Share.

Comments are closed.