Predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi održao je danas komemorativnu sjednicu sa članovima izaslanstava koja su prisustvovala obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici 2017. i 2019. godine.

Članovi izaslanstava su Ilija Nikolovski, akademik Ferid Mehić, Redžail Ismailij i Zećir Ramčilović, koji je ujedno i predsjednik zastupničke grupe za prijateljstvo između parlamenata Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U toku sjednice Ramčilović je kazao kako se mora graditi kolektivna memorija i kultura sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici.

“Kao Skupština mi smo se obavezali još od 2010. godine da obilježimo ovaj dan. Ipak, to se nije događalo do 2017. godine kada je na moju inicijativu i veliku podršku tadašnjeg i sadašnjeg predsjednika Skupštine Talata Džaferija, započelo kontinuirano obilježavanje Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici“, kazao je Ramčilović.

Ramčilović je naglasio kako je dobro da istina po pitanju genocida u Srebrenici nalazi svoje mjesto u državama i parlamentima regije.

U proteklom razdoblju dva izaslanstva su prisustvovala na Komemoraciji u Potočarima, prvo 2017. godine je predvodio Zećir Ramčilović, a drugo 2019. godinu, predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi.

Svake godine u Skupštini se održavaju komemorativne sjednice sa intelektualcima, predstavnicima NGO sektora i društveno-političkim radnicima iz reda bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: BHRT

 

Share.

Comments are closed.