Kulturno-umjetničko društvo Ilijaš obilježilo je prigodnim koncertom i programom na Trgu Alije Izetbegovića  svoju uspješnu jubilarnu 10.  godišnjicu rada.
Predsjednik KUD Ilijaš Elemin Bešlija kaže da je veliki uspjeh opstanak KUD-a Ilijaš ovih 10 godina.

-Čestitam svima nama  koji smo na zavidnom nivou uspjeli sačuvati rad i djelovanje KUD-a  Ilijaš ovu deceniju. Sa nama su nastupili  i KUD Breza i KUD Visoko, naravno sa igrama sva tri naroda, brojna publika je uživala i pokazala nam da nismo sami u borbi za očuvanje naše kulturne baštine i tradicije,  kazao je Bešlija za Radio Ilijaš.

KUD Ilijaš osnovan je 2009. godine, okuplja veliki broj djece i svojim radom nastoji očuvati bogatu kulturnu baštinu i običaje našeg kraja, okoline i cijele Bosne i Hercegovine.
Neke od najznačajnih aktivnosti tokom proteklih godina bili su nastupi na Manifestaciji kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“,gostovanja na festivalima i gradovima u kojima su članovi imali zapažene nastupe. Od svog osnivanja KUD Ilijaš u svom djelovanju ima podršku Općine Ilijaš.

Džana Limo, koreografkinja KUD-a  Visoko istaknulu je važnost folklora za očuvanje identiteta  jednog naroda.

Predstavili smo se sa dvije igre, prva je muslimanska igra iz Bosne, a druga je Bosanski lonac- splet svih igara naroda naše drage BiH. U Visokom je folklor zastupljen od davnih vremena i   tu tradiciju vjerno čuvamo. Naše društvo broji četiri sekcije-tri ansambla, orkestar i vokalni solisti, kazala je Limo čestitavši 10. godišnjicu rada KUD Ilijaš.

Prisutni su uživali u izvedbama dječije, izvođačke i sekcije mladih vetarana KUD-a Ilijaš, ali i gostiju iz Visokog i Breze, te u umilnim glasovima Asima i Sumeje Zukić, Iman Bašić, a voditeljice su bile Sajra i Lamija Kulo.   Ova prilika iskorištena je i za dodjelu zahvalnica, plaketa i poklona svima koji su doprinijeli i podržali rad Udruženja.

Share.

Comments are closed.