Srednjoškolci su i ove godine, četvrti put za redom, pokazali koliku želju, motivaciju i moć imaju. Naime, danas je Socijalni dan –  dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima.  Nakon što poslodavci uzmu učešće u ovom projektu, mladi ljudi provedu jedan radni dan, za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnicu. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ovim projektom mladi dobijaju priliku da uče i steknu svoje prvo radno iskustvo. Učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš dobili su podršku poslodavaca u našoj lokalnoj zajednici i njih 30 danas će raditi kod istih. Tim povodom, u Općini Ilijaš uprličen je i prijem za srednjoškolce koji će danas raditi u organu Uprave.

Omar Konjičanin koordinator projekta, treći je razed Informatičke gimnazije SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu  istakao je da iz godine u godinu, ovaj projekat dobija na značaju i sve je veće učešće kako srednjoškolaca tako i institucija i firmi koje podržavaju isti.

Omar Konjičanin

„Očekujemo radnu atmosferu i vjerujem da će članovi našeg lakalnog tima osjetiti šta znači radni dan i ono što ih čeka u budućnosti. Zadovoljan sam odzivom firmi iz općine Ilijaš koje su nas podržale i vjerujem da će sljedeće godine biti više i učesnika i poslodavaca. Ove godine obezbjeđeno nam je 30 radnih mjesta.  Podršku smo dobili od sljedećih poslodavaca:  Općina Ilijaš, Gradska biblioteka, KSC i Radio Ilijaš, Bulevar, Aurora, Azzuro, Mistik, Doner Damsi, Notar, Tamar , Memić, Inn, Zambak i Bosna, i ovom prilikum zahvaljujemo se svima na podršci“, kazao je Omar.

Enisa Mešetović službenica za mlade Općine Ilijaš iskazala je zadovoljstvo što će 15 mladih iz SŠC „Nedžad Ibrišimović“ provesti radni dan u organu Uprave.

Enisa Mešetović

„Oni će danas bii naše kolege, raditi s nama i učiti o organu Uprave ali isto tako učiti o tome kako mogu ostvariti  svoja prava koja su im propisana a za koje je Općina zadužena da im omogući. Uzet će učešće u svim službama Općine Ilijaš i Općinskog vijeća. Vjerujem da će ponijeti lijepa iskustva današnjeg dana i da ćemo i dalje na čelu sa Općinskim načelnikom podržavati ovakve projekte“, kazala je Mešetović.

Azra Ljubijankić,  četvrti je  razred gimnazije i ističe da je motivisana tim što će steći radno iskustvo u današnjem danu ,pored dnevnice koju će zaraditi za Fond.

Azra Ljubijankić

„Moj prvi motiv za učešće u ovom projektu je bio da steknem praksu, jer gimnazijalci nemaju praktičnu nastavu. Ovo je idelan prilika. Nadam se da ćemo uspjeti doprinijeti uposlenicima u radu. Nisam upućena u rad općine Ilijaš i to je još jedna prednost ovog projekta“, kazala je Azra.

Ove godine, učešće u Socijalnom danu uzelo je 2094 srednjoškolaca iz 52 lokalne zajednice. Ovo je jedinstvena prilika za srednjoškolce da dobiju vid praktične nastave, te da kroz provedeno puno radno vrijeme okuse rad i da svojim jednodnevnim radom pomognu svojim vršnjacima u realizovanju njihovih ideja i pomognu sebi pri odabiru budućeg zanimanja.

Share.

Comments are closed.