Na sjevernoj Zemljinoj polulopti počela je jesen, dok je istovremeno za stanovnike južne polulopte počelo proljeće. U BiH se očekuje toplija jesen od prosjeka.

Jesen je stigla jutros u 3.54 minuta.

Obdanica će trajati 12 časova i osam minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan jesenje ravnodnevnice obdanica i noć nisu iste dužine, jer Zemlja posjeduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, objašnjavaju astronomi.

U BiH se očekuje toplija jesen od prosjeka

U BiH se tokom jeseni, prema dostupnim prognostičkim materijalima evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu, očekuju malo veće srednje temperature zraka u odnosu na višegodišnju srednju temperaturu (1981. – 2010. godina) – kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

– Iako se očekuje nešto toplija jesen od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih razdoblja sa izrazito nižim temperaturama zraka u odnosu na prosječne vrijednosti – pojašnjava Zulum.

Navodi da bi ukupne količine padavina u Hercegovini tokom jeseni 2018. trebale biti nešto veće u odnosu na prosjek za period 1981.-2010. godina, a u Bosni oko granica višegodišnjeg prosjeka.

– U ova tri mjeseca, nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja s većom količinom padavina – kazao je Zulum, napomenuvši da je u prvih 20-ak dana septembra bio jedan natprosječno topao period, ali i period s malom količinom padavina, odnosno u pojedinim predjelima BiH tih padavina gotovo da nije bilo.

Po njegovim riječima, oktobar bi kada je riječ o temperaturama trebao biti bliži granicama višegodišnjeg prosjeka, a količine padavina, prema sadašnjim pokazateljima u Hercegovini bi trebale da budu nešto malo veće u odnosu na višegodišnji prosijek. U novembru u Bosni padavine bi trebale biti ispod višegodišnjeg prosjeka, a temepature vazduha će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili čak toplije. U Hercegovini će padavine biti oko višegodišnjeg prosijeka, kao i temperature.

izvor: bhrt

Share.

Comments are closed.