Sutra u sedam sati počinje izborna šutnja i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta. Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su sve javne aktivnosti. Izborna kampanja traje još danas, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

U nedjelju 7. oktobra u sedam sati trebalo bi da budu otvorena sva glasačka mjesta. zatvaranje je predviđeno u 19.sati. Svi glasači će morati imati jedan važeći identifikacijski dokument: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Kako je rečeno na pres konferenciji CIK-a u BiH će biti otvoreno 5.794 biračkih mjesta i omogućeno glasanje uz pomoć 314 mobilnih timova. Na centralnom biračkom spisku je, kako je saopćeno 3.350.443 birača.

“Raseljene osobe u BiH, njih 8.300, glasat će u općinama u kojima su živjeli do 1991. godine”, saopćeno je na konferenciji za medije CIK-a.

Od 77.000 paketa koji su poslani u inozemstvo vraćeno je 47.000 hiljada onih koji su glasali i 6.000 hiljada neuručene pošte.

CIK je za ovogodišnje izbore akreditirao 6.500 posmatrača, od toga 1.000 stranih.

Priče o prevarama su pretjerane, poručila je danas novinarima donedavno predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić, reagirajući na navode o brojnim nepravilnostima uoči izbora.

“Mi ćemo 7. oktobra vidjeti da li smo imali praznik demokratije”, rekla je ona.

Kako je navedeno, građani će odlučiti o popunjavanju 518 funkcija i to u Predsjedništvu BiH, Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske. Bit će izabran predsjednik i dva podpredsjednika Republike Srpske i Skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

 

Share.

Comments are closed.