Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a uz podršku Univerziteta u Sarajevu putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC realizira projekat Online upis u srednje škole. Riječ je o projektu koji je prvi put pokrenut u KS-u i jedini je takav sistem u BiH.

Upis u prve razrede srednjih škola u Kantonu Sarajevo u školskoj 2018/2019. počinje 27. juna 2018, a vršit će se, kao i prošle godine, isključivo putem portala za online upis na adresi upis.emis.edu.ba. Ovakva savremena metoda upisa ima nekoliko prednosti. Prije svega, ovo je najtransparentniji način upisa u srednje škole. Učenici sa bilo kojeg mjesta, putem računara, mogu da izvrše prijavu za upis. Prednost je i što učenici u prvom i drugom upisnom roku imaju pravo prijave na tri programa obrazovanja. Stoga je veoma važno u pripremnom procesu prikupiti što više informacija o srednjim školama i programima te pažljivo pripremiti listu prioriteta tako da na prvom mjestu bude program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostala dva izbora.

Gost jutarnjeg programa Radio Ilijaša bio je Amir Džafo, direktor SŠC“Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš,  koji je pojasnio proceduru upisa za buduće srednjoškolce.

“Od prošle školske godine učenici se mogu upisati  Online u srednju školu, a tokom naših promotivih aktivnosti smo obećali svim učenicima da ćemo im pružiti svu moguću podršku kada je upis u pitanju. Mi smo formirali jedan tim koji radi u prostorijama škole i  koji će biti na usluzi svim učenicima koji se obrate za pomoć. Poučeni smo prošlogodisnjim iskustvom kada su se događale određene greške  tokom upisa i želimo da tih nedostataka  bude što manje. Ove godine je sistem dodatno pooštren tako da svi koji ne prođu kroz sistem Online upisa neće imati mogućnosti da se naknadno upišu ni u jednu školu  u KS.

Ove godine budući srednjoškolci kada je u pitanju naša škola mogu upisati Gimnaziju(Opća i Informatička ), zatim Mašinsku tehničku (konstruktor na računaru) , zatim imamo  dva  kombinovana odjeljenja trećeg stepena.  Jedno će biti odjeljenje Mašinske stručne škole (operater na CNC  mašinama , automehaničari i autolimari) po osam učenika.  Drugo odjeljenje će biti takođe kombinacija (frizer, kozmetičar i prodavač) po osam učenika. Moramo napomenuti da je za sve učenike obezbijeđena i praktična nastava što je jako bitno”. 

Broj bodova potrebnih za apliciranje u određenu srednju školu isti je kao prošle godine.

Za upis u gimnaziju učenik po svim osnovama mora imati minimalno 78 bodova. Za upis  za zanimanja u četverogodišnjem trajanju obrazovanja neophodno  je ostvariti minimalno 63 boda. Za upis u trogodišnju školu se ne utvrđuje minimalan broj bodova. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u prvom upisnom roku, mogu se prijaviti za upis u drugom konkursnom roku na isti način.

Uskoro će biti predstavljen i kompletan video tutorial koji će učenicima detaljno objasniti kompletan proces upotrebe sistema. Više informacija učenici mogu pronaći na web stranici https://upis.emis.edu.ba.

Share.

Comments are closed.