U prostorijama OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš svečano je otvoren produženi boravak. Otvorenju  su prisustvovali načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor OŠ „Hašim Spahić“ Nihad Salkić, potpredsjednik KO SDA Sarajevo i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, predsjedavajuća OV Alma Omerović, direktorica JKP Vodostan Belma Zukić, Alan Šerak direktor PJ Ilijaš KJKP “Rad”, Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, te drugi  predstavnici, nastavnici škole, roditelji i ostali gosti.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je ovo vrlo značajan projekat za obrazovanje djece na području općine Ilijaš, i da mališane očekuje moderne i savremene prostorije.

„Završen je projekat koji je vrijedan  270,000 KM, a sama adaptacija je bila negdje oko blizu 200,000 KM i nabavka nove opreme 70,000 KM. Mislim da je ovo projekat koji smo završili jedan od najboljih i najljepših produženih boravaka možda u KS. Zadovoljstvo je da mi to danas predajemo osnovnoj školi i njihovom menadžmentu. Funkcionisanje čitavog tog sistema preuzet će  menadžment škole i na taj način dodatno ovu školu pozicionirati kao jednu školu s vrlo visokim nivoom kvaliteta i uslova za obavljanje nastavnog procesa“ kazao je.

Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“ zahvalio se Općinkom načelniku Akifu Fazliću, vijećnicima OV Ilijaš, te Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade  KS na čelu s ministrom  Anisom Krivićem što su prepoznali značaj ovog projekta.

 „Produženi boravak je namijenjen za učenike I;II;III i IV razreda. Učiteljice će kroz svoju kreativnost povezati učenje, rad i igru. U sklopu produženog boravka učenici će imati užinu, imat će ručak što znači da će to biti jedan savremeni oblik obrazovnog rada“ rekao je.

Nijaz Aganhodzić,  član vijeća roditelja,  ističe kako su sada roditelji više zauzeti, te da će ovaj produženi boravak na neki način olakšati roditeljima obaveze koje bi morali raditi kući s djetetom.

„Ovakav vid aktivnosti jedne osnovne škole i menadžmenta i svih uposlenih jeste uskakanje u ulogu roditelja. Ovo je sluh ljudi koji vode ovu školu, da idu korak s vremenom“ dodao je.

Također, prisutnima se obratio i potpredsjednik KO SDA Sarajevo i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, te govorio o  važnosti obrazovanja i istakao da općina Ilijaš ulaže u obrazovanje, te da se učenici trebaju još više boriti i truditi kao bi ostvarili stipendije za nadarene učenike u  daljem školovanju.

Nakon uvodnog govora, načelnik  Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktor OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš  Nihad Salkić zajedno su presjekli vrpcu i svečano otvorili produženi boravak. Prisutni su obišli prostorije, te iskazali svoje zadovoljstvo završenim radovima.

Share.

Comments are closed.