indexPresjecanjem svečane vrpce, u 13 sati u JU Dom zdravlja Ilijaš, otvoren je RTG kabinet. Zdravstveno osoblje u sastavu specijalista radiolog, pulmolog, ing. radiologije i medicinska sestra činit će stručni tim koji će svakodnevno pružati usluge građanima općine Ilijaš, koji iskažu potrebu za ovim vidom pomoći.  Svečanom otvorenju prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, direktor JU Dom zdravlja Ilijaš Nijaz Štitkovac, generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Milan Mioković, te zdravstveni radnici i građani općine Ilijaš. Jedan od ključnih prioriteta Općine Ilijaš u sferi društvene infrastrukture jesu pitanja obrazovanja i zdravstva, istikao je općinski Načelnik.

12767707_989958164374608_1675256050_n„Naši napori kroz ovaj mandat koji imamo, Općinsko vijeće Ilijaš i ja kao Načelnik, dali su mnogo rezultata. Tokom prethodne tri godine uvedene su mnoge funkcije u Dom zdravlja Ilijaš. Jedna od njih je i otvaranje RTG kabineta koji je od danas na usluzi našim građanima. Ovo nije naš zadnji cilj. Mi u zdravstvu želimo puno više i u tom segmentu krenulo se sa velikim pojektom nadogradnje Doma zdravlja gdje će se  preko 500 metara kvadratnih dobiti  novog prostora u koje će se uvoditi i nove funkcije. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projketa. Prije svega Ministrastvu zdravstva KS i JU sa svojim menadžmentom. Općina Ilijaš je doprinosila i kroz svoj budžet i kroz aktivnosti da dođe do ove realizacije. Sve ovo utiče na imidž jedne lokalne zajednice. Mi u zadnje vrjeme puno radimo upravo na tome kroz sve sfere kao što je dobra saobraćajna infrastruktura, obrazovanje, zdravrstvo i poslovni ambijent“ kazao je Načelnik.

12782521_989958117707946_486911664_nMinistrica zdravstva KS Zilha Ademaj zahvalila se općinskom Načelniku koji je investirao dio sredstava za cjelokupan projekat, kako za RTG kabinet, tako i za nadogradnju objekta Doma zdravlja Ilijaš, čime će se stvoriti mnogo bolji uslovi za rad ove ustanove i za pružanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima općine Ilijaš.

„Danas je otvoren odjel za radiološku dijagnostiku sa novim ultrazvučnim i rendgen aparatom. Adaptirano je odjeljenje i ugrađena nova oprema. Radi se o nadogradnji Doma zdravlja Ilijaš. Radi se o dvije etaže. Jedna je namjenjena za centar za mentalnu rehabilitaciju a druga za fiziklanu rehabilitaciju. Cjelokupna investicija procjenjena je preko 600 000 KM. Od toga, 500 000 KM finansirat će Ministarstvo zdravstva KS iz budžetskih sredstava, a preko 100 000 KM je učešće Općine Ilijaš“ kazala je ministrica Ademaj.

Otvaranjem RTG kabineta, upotpunjen je rad Službi pneumoftiziološkog dispanzera i kabineta za ultrazvučnu i radiodijagnostiku. Pacijenti iz Ilijaša, kako kaže direktor JU Dom zdravlja Ilijaš Nijaz Štitkovac, od danas ne moraju RTG raditi u Vogošći, što je do sada bio slučaj.

RTG3„U adaptacji i rekonstrukciji prostora uglavnom je učestvovala Općina Ilijaš sa oko 50 000 KM. U nabavci RTG aparata učestovovao je Zavod zdravstvenog osiguranja KS sa oko 100 000 KM. JU Dom zdravlja KS je obezbijedila oko 15 000 KM. Vogošći se naravno zahvaljujemo na dosadašnjim uslugama i pružit ćemo priliku ako bude potrebe da im to uzvratimo. Ono što želim napomenuti uz ovu lijepu priču jeste i priča o nadogradnji objekta Doma zdravlja u sklopu rekonstrukcije Općine Ilijaš gdje se stvara prostor za otvaranje nove službe koja do sad nije bila u Ilijašu a to je Centar za fizkalnu rehabilitaciju i izmještanje u standardima propisane prostore Centra za mentalno zdravlje. Također stvara se prostor da se neke službe još malo i prošire. U RTG kabinetu će raditi specijalista radiolog tri dana. Nažalost, normativi su takvi da imamo nepuno radno vrijeme“ kazao je Štitkovac.

12767279_989958194374605_1355259801_n „Kada sam dobio mandat, moja želja je bila da osnažim ove periferne domove zdravlja. Sam čin otvaranja ovog RTG kabineta je potvrda da sam donekle u svojoj nakani uspio. Unaprijeđenjem zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš, danas smo svi zadovoljni i sretni što se ovo desilo. Dobili smo obećanja od ministrice zdravstva da će se izdvojiti određena sredstva za opremanje ambulanti u perifernim abmulantama općine Ilijaš“ kazao je generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Milan Mioković.

Prema odluci Skupštine KS o mreži porodičnih ambulanata sve ambulante na području općine Ilijaš su izgrađene. Međutim, „njihovim funkcionisanjem ne možemo biti do kraja zadovoljni“ istakao je načelnik Fazlić. Ambulanta Podlugovi izvanredno funkcioniše. Ambulante na gornjem kraju općine Ilijaš, prije svega Gajevi i Kamenica nisu u kapacitetu u kojem postoji potreba lokalnog stanovništva. Strategijski pogled općinskog Načelnika u vezi s tim jeste da se tu mora dovesti sva vrsta usluga koja je neophodna za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građana tih područja.

 

Share.

Comments are closed.