Međunarodna Federacija društva Crvenog križa/krsta  i Crvenog polumjeseca i Globalni referenti centar prve pomoćisvake druge sedmice  u mjesecu septembru/rujnu obilježavaju Svjetski dan prve pomoći. Ovogodišnja globalna poruka fokusirana je na osobe kojima nije svakodnevno dostupna neformalna edukacija i obuka iz pružanja prve pomoći, kao što su djeca sa poteškoćama u razvoju, slijepe i slabovidne osobe, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi i sl.

Vrlo često se dešava da osobe sa invaliditetom ili pojedinim teškoćama češće dolaze u situaciju kada je potrebno pružiti prvu pomoć kako bi sebi ili nekome drugom mogli spasiti život.

Prva pomoć je ujedno i čin humanosti koji pokazuje spremnost i volju da se pomogne i spasi život bez bilo kojeg oblika diskriminacije i poštujući različitosti. Ovogodišnji slogan Svjetskog dana prve pomoći glasi „Svuda za svakog“.

Ovim putem Vas obavještavamo da će mladi Crvenog križa Ilijaš održati edukativne radionice za učenike Srednjoškolskog centra „ Nedžad Ibrišimović“ u petak, 13.09.2019. godine, te da će mlada ekipa Crvenog križa Ilijaš održati pokaznu vježbu u petak, sa početkom u 10:25 ispred Srednjoškolskog centra „ Nedžad Ibrišimović“.

Također Vas obavještavamo da će 14.09.2019. godine (subota), na Svjetski dan prve pomoći, mladi Crvenog križa Ilijaš u saradnji sa Udruženjem „Budi mi drug“ i Školom fudbala „Tempo“ organizovati edukativne radionice na Trgu Alije Izetbegovića sa početkom u 12:00 sati.

Pozivamo sve zainteresovane građane da podrže pokaznu vježbu ekipe prve pomoći u petak, te da nam  se pridruže i obilježe ovaj jako bitan datum u subotu. Ohrabrujemo vas da dođete i zajedno sa nama učite prvu pomoć, da zajedno djelujemo u službi Humanosti, svuda za svakog, obavještavaju  iz Crvenog križa Ilijaš.

O programu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći saznajte više u četvrtak 12. septembra 2019. godine u 17:00 sati u programu Radio Ilijaša.

Share.

Comments are closed.