Hadž je peta islamska dužnost i podrazumijeva odlazak u Meku radi obavljanja ibadeta. Ove godine, hadž će obaviti i Taib Zukić (78)  džematlija džemata Podlugovi, rođen je 1941. godine u Srebrenici.  Taib je mnogima omiljeni komšija, džematlija, prijatelj  ali i sretni roditelj. 

„Živim blizu džamije u Podlugovima i uvijek sam tu prisutan. Sretan sam što živim blizu Allahove kuće. Nekad ovdje nije bilo džamije a mi danas imamo priliku dolaziti na pet namaza i uživati u ovim ljepotama. Imam dobar i komšiluk. Volim da se družim s narodom i da se našalim“, kazao je Taib na početku razgovora.

„Djeca su Allahov dar koji On daruje roditeljima. Roditeljske oči zablistaju od radosti kada pogledaju svoju djecu, a srca se ispune radošću i srećom, jer djeca su ukras u životu na ovom svijetu i plod naših srca. Zbog toga islam iskazuje toliku pažnju njihovom ispravnom odgoju i podizanju, i posebno insistira da se o njima vodi briga. Islam nam kazuje da dijete slijedi vjeru svojih roditelja i ono čemu ga oni pouče“.

Naime, Taib Zukić je otac petero djece, četiri kćerke i jednog sina. Supruga mu je preselila prije godinu dana i kaže da je posebno sretan jer su se zajedno trudili da odgoje čestite evlade. Taib će obaviti hadž zahvaljujući svom sinu Tahiru i snahi Amiri koji su mu finansirali odlazak na ovo sveto mjesto.

„Djeca imaju svoje porodice ali se i brinu o meni.  Ja sam izdržavo svog oca i umro mi je na krilu. Nikad se nisam suprotstavio. Sa majkom sam živio 55 gdina. Nikad im na žao nisam učinio. Uvijek sam supruzi govorio da malo istrpi ako misli da nešto nije uredu, ipak su to roditelji. Danas i mene moja djeca poštuju. Sve me stiglo, kakav sam ja bio prema svojim roditeljima, takva su i moja djeca prema meni.  Sin živi u Americi. Išao sam tri puta. Govorili su mi da ostanem tamo ali ja bez Bosne ne mogu. Oni meni ugađaju kao djetetu, ali ja ne mogu bez Bosne. Meni je najveća nagrada na dunjaluku što imam djecu koja se paze. Ne svađaju se između sebe, sa svakim se paze i to mi je najveće bogatstvo.  Za svojih skoro 80 godina nikad ni s kim nisam imao sukob. Uvijek sam se trudio da sa svakim fino“, kazao je Taib.

Namaz, post, zekat i hadž zauzimaju posebno mjesto, samim tim što su temeljni stubovi na kojima stoji praktični dio islama. Neki od tih propisa zahtijevaju tjelesne napore, finansijaska izdvajanja a hadž objedinjuje i tjelesne napore i imovinska izdvajanja. Budući hadžija Taib prisjetio se i napornih dana kada je prelazio na slobodnu teritoriju iz opkoljene Srebrenice. Kaže da s nestrpljenjem iščekuje polazak.

„Dvadeset dana sam provodio sam hodajući po šumama oko Srebrenice da bi se spasio i izašao na slobodnu teritoriju. A evo sad se pripremam na hadž zahvaljujući mom sinu Tahiru i snahi Amiri koji su mi obezbijedili sve da odem na hadž. Molim Boga da im podari sve najbolje u životu.  Radostan sam i igram k’o džemre što sam dobio poziv od Allaha da idem na hadž. Jedva čekam da ako Bog da krenem. Presretan sam što ću vidjeti Kabu i izvršiti svoju dužnost.  Kažu mi da treba puno snage i fizičke spremnosti. Ma ja sam toliko sretan što idem na hadž da bi se sad mogao zaputiti pješke bilo gdje. Da mi je neko rekao prije 30 godina da ću ići na hadž, ne bi vjerovao. Ali Allah me ipak počastio pozivom. I vjerujem da će mi olakšati“, kazao je Taib.

Hadž  jača muslimana u podnošenju svih ovosvjetskih teškoća i problema, čini ga strpljivijim, disciplinovanijim i navikava ga na dosljedno slijeđenje Allahovih uputa i savjeta poslanika Muhammeda.

„Poručujem svima da se pripremaju za hadž. A prije toga da budemo jedinstveni, da se držimo zajedno a tome nas i hadž uči. Svima bih želio da dobiju priliku da obave hadž i poručujem Bošnjacima širom svijeta da obavez ovu dužnost i da nam islamska dužnost bude prioritet u životu jer je to ispravan put“, poručio je Taib.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine petu islamsku dužnost, hadž, obavit će 1.680 vjernika. Hodočasnike prati 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi, a o zdravlju hadžija će brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

Share.

Comments are closed.