U organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš a povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića, u nedjelju 18. oktobra 2020. godine u kino sali KSC Ilijaš  organizovana je tribina o temi “Alija Izetbegović – naš predsjednik i vrhovni komandant”.

Ova tribina bila je u našem planu rada za ovu godinu, imali smo namjeru da naša sala bude puna večeras i da se sjetimo našeg predsjednika i vrhovnog komandanta rahmetli Alije Izetbegovića. Međutim, zbog epidemiološke situacije morali smo organizovati manifestaciju u specifičnim i kontrolisanim uslovima. Ipak se nadam da su svi građani putem live streaminga mogli pratiti tribinu. Već drugu godinu na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja na naše velike historijske ličnosti i njihovu ulogu u našoj domovini, kazao je predsjednik BZK Preporod Ilijaš Adis Duraković.

BZK Preporod BiH pružio je punu podršku ovom događaju, kaže Nermin Hodžić, predstvnik direkcije BZK Preporod BiH.

Bošnjačka zajednica kulture Preporod u BiH kao temeljna i najstarija ustanova kulture u Bošnjaka sa najdužom tradicijom, koja datira od 1903. godine od osnivanja udruženja Gajret čiji je Preporod pravni i suštinski sljednik,  ima misiju i obavezu njegovanja kulture sjećanja. Njegovanja kako u smislu očuvanja, restauracije i revitalizacije kulturne baštine Bošnjaka ali i domovine BiH. Sjećanje na likove i djela velikana naše historije je neodvojivi dio naše stalne agende. Tako smo jučer obilježili rođendan našeg velikog pjesnika Mehmedilije Maka Dizdara, a danas podržavamo aktivnost obilježavanja godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne RBiH Alije Izetbegovića, mislioca, lidera, sudbinski važnog za modernu historiju Bosne i Bošnjaka kojeg je ova domovina i narod iznjedrili u posljednjim desetljećima, naveo je Hodžić.

Gost predavač bio je naš sugrađanin profesor hafiz Nijaz Aganhodžić.

-Ja nisam političar, nisam poznavao lično rahmetli Aliju, ali kao dječak kada sam počeo da sazrijevam, želio sam da vidim lidera u svijetu, nekoga ko će biti uzor kao hazreti Omer, takav primjer  vidio sam u rahmetli Aliji, lidera i vođu naroda,  nekoga ko je moj a ja njegov . Ima u našem narodu hajra,  finih insana,  ali oni nisu nametljivi, ali zakon je  prirode da teške kušnje izbace na površinu mirne ljude,  Mi smo danas u iskušenju ali to se ne može porediti sa 92. godinom. Moramo se nadati da i u današnjem vaktu ima ljudi umjerenih, diplomata, visoko moralnih i poštenih  vođa,  jer kada ih ne bi bilo ne bi vrijedilo ni živjeti, kazao je hafiz Aganhodžić za Radio Ilijaš.

Ovom prilikom je prikazan spot za numeru „Bošnjak“ koja je  nastala prema tekstu Muse Ćazima Ćatića, a spot je producirao Eldin Huseinbegović.

Zbog strogih epidemioloških mjera, svi zainteresovani tribinu su mogli pratiti online putem Facebook stranica: ILIJAS.info, Radio Ilijaš i BZK “Preporod” Ilijaš.

Političar i prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. godine. Taj dan, kao i sljedeći, kao da se nebo izlilo na bosanski glavni grad. Duge kolone ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, željeli su mu odati posljednju počast. Alija Izetbegović sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Share.

Comments are closed.