Putujuća izložba “Anne Frank-Historija za sadašnjost”, koja na 32 panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene obitelji krajem Drugog svjetskog rata, otvorena je danas u Biznis centru Ilijaš kao dio programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti  BiH.  

Izložba je ostvarena u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“, a implementiraju je  Mreža zapadnog Balkana skupa sa Konrad Adenauer fondacijom i Kuća Anne Frank iz Holandije. Naznačena izložba sadrži tridesetidva (32) panela o životu Anne Frank i njene porodice, te sedam (7) lokalnih panela koji govore o historiji BiH u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine. Kompletna izložba prevedena je na službene jezike u BiH. Izložba  je neprofitnog karaktera i služi isključivo u obrazovne svrhe, kazala je u uvodu profesorica SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Dragana Kartal.

Nakon toga o važnosti podsjećanja na opasnosti stalno prijetećeg fašizma upozorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Drago mi je da je Ilijaš jedan od gradova gdje će biti prezentirana ova izložba. Znamo poruke ove izložbe, koliko je bitno ukazivati na nešto što je donio fašizam u jednom periodu čovječanstva. Znamo priču iz knjiga i filmova o djevojčici Anni Frank. Ta poruka je važna da dođe do onih koji trasiraju perspektivu i budućnost i naše države, a da to bude na principima antifašizma, demokratski i slobodarski pristup koji će omogućiti slobodu i prava svim ljudima. Prije 24 godine vratili smo se kao prognani građani, obilježavamo Dan reintegracije,  te je zbog toga simbolika izložbe veoma naglašena i bitna, posebno za buduće generacije za koje se nadam da će imati bolje uslove za razvoj i život nego što možda imaju u sadašnjem trenutku, kazao je Fazlić.

Djevojčica je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta. Rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Kada i život u Amsterdamu postane sve opasniji za Annu i njenu porodicu, oni sele u tajno sklonište gdje Anne tokom dvije godine piše svoj dnevnik. U augustu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku, a ubrzo je i otkriveno sklonište u kojem se sa porodicom sakrivala. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru. Jedini preživljeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Sven Petke,  direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH, podsjetio je prisutne na život  i tragičnu historiju i sudbinu porodice Ane Frank kazavši koliko je ta priča važna za Njemačku.

To se desilo možda baš na današnji dan prije 75 godina i pokušavam da zamislim šta bi se desilo da je Ana preživjela, njena sestra i milioni drugih i za Njemačku to je važna priča , da se podsjetimo koliko je bilo žrtava a odgovornost je snosila naša država i mi ne možemo podnijeti da se takvo zlo ikada ponovi. Zamislite da živite u Holandiji i skrivate se, Nijemci vas pronađu, ubiju porodicu i samo otac preživi i kada objavi priču neki ljudi kažu da je sve to izmišljeno. On se u u svojim sedamdesetim borio za istinu i pobjedio je i tome služi ova izložba da podsjeti na to i da istina i žrtve ne budu zaboravljeni.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici vodiči, volonteri na izložbi. Izložba Anne Frank – Historija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost od 26. do 27.  februara  u prostorima Biznis centra u Ilijašu a od 28.februara do 13.marta u prostorijama Srednjoškolskog centra ,,Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu, gdje će se održavati i organizovane grupne  posjete za srednje i osnovne škole.

Share.

Comments are closed.