U Biznis centru Ilijaš sa početkom od 10:00 h otvoren transnacionalni susret partnera ERASMUS+ KA2 projekat „Humour in the classroom“. Ovaj projekat označava promovisanje novih vidova obrazovanja. Organizatori projekta poželjeli su dobrodošlicu predstavnicima projekta  iz Bugarske, Turske i Slovenije, dok predstavnici iz Portugala zbog epidemioloških mjera nisu mogli doći, pa su prisustvovali online. Projektu su pored predstavnika iz ovih zemalja prisustvovali:  ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović, predstavnica Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić, direktor JU OŠ „Stari Ilijaš“ Adem Alić, kao i direktori partnerskih  škola općine Ilijaš:  Dženita Čehajić – Kulo,Nihad Salkić i Admir Abadžija, kao i  ostali prosvjetni radnici koji su došli da podrže projekat.

Projekat  „Humour in the classroom“ je prilika da se povežu sve škole iz svijeta, te da se razmjene prakse i iskustva.  JU OŠ „Stari Ilijaš“ je prva na području Ilijaša i četvrta u BiH koja je odlučila da učestvuje u implementaciji ovakvog projekta.

 

 

O projektu nam je govorio direktor škole Adem Alić, koji je pružao konstantnu podršku u realizaciji istog.

„Sretan sam i ponosan što je OŠ „Stari Ilijaš“ dio jednog ovakvog projekta, i ne mogu a da ne pohvalim sve učesnike, a posebno svoj tim koji čine Jasmina, Aida i Alma koje su svojim radom i aktivnošću potvrdile vrijednost ovog projekta.  Želim da se u toku realizacije ovog projekta ugodno osjećate u našem gradu i našoj domovini, te da ponesete lijepa iskustva i sjećanja“, kazao je Alić.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Muminović – Hota kazala je da ovakvi poduhvati svjedoče da smo vitalni u nastojanjima da učenicima osiguramo dobro i kvalitetno obrazovanje.

„Ovakvi poduhvati svjedoče da smo vrlo vitalni u nastojanjima da našim učenicima osiguramo dobro i kvalitetno obrazovanje, da ih učinimo dijelom svijeta. Iako smo mala zemlja itekako imamo šta ponuditi, pogotovo kada sam vidjela temu humor, znala sam da ćemo biti u centru pažnje. Znajući da danas imamo ovakve nastavnike i lidere u školskom menadžmentu, ja vjerujem da će iz ove zemlje dolaziti mnogi inovatori s potencijalom da promijene svijet.  Kad već sada dobro surađuju sa vršnjacima iz različitih zemalja, onda sam potpuno sigurna da će to raditi za dobrobit čovječanstva. Hvala vam na ovako velikom iskoraku. Uz ovakve primjere sam sigurna da ćemo moći provesti sve nove nadolazeće reformske procese koji nam predstoje u narednom periodu“, istakla je Muminović – Hota.

Prisutnima se obratila i Sanja Zagorac – Jozić koja je između ostalog iskoristila priliku da se zahvali timu  nastavnica Almi, Aidi i Jasmini koje su uložile entuzijazam i trud da napišu ovu aplikaciju i donesu ovaj projekat u naš grad.

„Posljednju godinu i po dana zaista živimo u posebnim okolnostima odnosno uslovima pandemije koja je promijenila u potpunosti naše živote, te sam zbog toga danas posebno sretna što smo imali priliku da se ovdje svi okupimo u našem gradu i da svjedočimo velikom događaju za naše škole.  Posebno sam sretna kada sam čula da smo četvrta škola u BiH koja je učesnica jednog ovakvog projekta. Nije bilo tako davno kada smo 1996. godine došli u ovaj grad i zatekli potpuno porušene i devastirane školske objekte i nijedan od tih objekata nije bio osposobljen da se u njemu realizuje nastavni ciklus. Vrijedno smo radili ovih 25 godina uz pomoć Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a na čijem je čelu trenutno uvažene Muminović – Hota, te koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu, svim prethodnicama i prethodnicima. Imamo potpuno uslovne školske objekte, usklađene materijalne i tehničke uslove za rad, ali naše bogatstvo pored tih uslova jesu i naši vrijedni prosvjetni radnici koji se trude da svoja profesionalna znanja, životna iskustva i vještine prenesu na naše učenike.  Zato se posebno zahvaljujem timu naših nastavnica Almi, Aidi i Jasmini koje su sa puno entuzijazma uložile da napišu ovu aplikaciju i donesu ovaj projekat u naš grad.  Vjerujem da će priručnik koji će biti rezultat ovog projekta biti primjenjivan i u ostalim školama  kao primjer dobre prakse“, istakla je Zagorac – Jozić.

Projekat traje  13. – 16.07.2021. godine, a konačan cilj projekta je kreiranje stimultivnog okruženja za učenje, što će poboljšati aktivnost učenika na časovima, a samim tim i rezultate u učenju.

Share.

Comments are closed.