U Bosni i Hercegovini zabilježeni su prvi slučajevi zaraze virusom korona, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske. Zaraženi su otac i dijete.

Otac je bio na radu u Italiji, a majka i dijete inače žive u Banjaluci.

Pacijenti su smješteni u UKC Banajaluka. Dijete se osjeća dobro i stanje mu je trenutno stabilno.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić kazao je da ovo ništa nije neobično jer nam je Italija jedan od prvih ekonomskih partnera.

“Možemo očekivati još slučajeva. Odradili smo prve kontakte pacijenta. Supruga je negativna na korona virus. Kontaktirali smo i školu koju dijete pohađa”

Ministar je pozvao na odgovorno ponašanje svih, od zaraženih, zatim njihovih porodica i prijatelja koji su s zaraženom osobom bili u kontaktu.

Sve osobe koje su putovale u zemlje koje su najviše pogođene koronavirusom moraju se javiti nadležnim službama, ako imaju ikakve vidove simptoma. Nema mjesta panici.

Vlado Đajić, direktor UKC Banjaluka, kazao je kako se iz ovoga primjera vidi da je korona virus dočekan na pravi način.

Dokazali smo da znamo koga testirati, da imamo testove, da ih znamo koristiti. Najbitnije je da znamo šta ćemo sa takvim pacijentom, sa njegovom porodicom i rodbinom i stanovništvo ne treba da brine.

UKC Banjaluka je imao kontakte sa osobama i institucijama u zemlji, a posebno inostranstvu, koji su imali iskustva sa ovakvim i sličnim slučajevima, kazao je Đajić.

Renovirali smo bivšu kliniku za plućne bolesti i pripremili je. Imamo preko 50 kreveta za osobe koje će biti u karantini. Cijeli jedan sprat Infektivne klinike je spreman i oslobođen od ostalih pacijenata. Opremili smo jednu prostoriju za teške pacijente u slučaju da ih bude takvih.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je kako je Gradski štab za vanredne situacije već 26. februara uveo dnevno praćenje epidemiološke situacije u Banjaluci.

Nažalost, imamo jednog radnika iz Italije koji je došao i njegovo dijete za koje potvrđen korona virus. Gradski štab prelazi na slijedeću stepenicu a to je direktno operativno djelovanje svih službi. Prvi je Dom zdravlja koji je primarna zdravstvena zaštiti. Oni će danas obaviti prve preventivne preglede svih đaka i uposlenih u OŠ Branko Ćopić koju je zaraženo dijete pohađalo.

Nastave u ovoj školi neće biti do ponedjeljka. Nema simptoma kod ostalih učenika, a vrši se i dezinfekcija školskih objekata.

Štab je preporučio prošle sedmice pojačane higijenske mjere. nadležne inspekcije imaju zadatak da pojačano provjeravaju mjesta javnih okupljanja, ugostiteljske objekte, javni prevoz. Pratićemo posebno školske objekte (osnovne, srednje škole; fakultete).

Starije osobe i osobe sa hroničnim oboljennjima smanje kretanje jer su rizične grupe, poručio je gradonačelnik.

U 12:00 je sjednica Gradskog štaba Banjaluka.

Gradonačelnik je poručio da nema potrebe da se odgađaju određeni javni događaji koji su planirani, jer je događaj vezan lokalno, za jednu porodicu.

Danas je i vanredna sjednica Vijeća ministara BiH. Jedna od teme biće i korona virus.

Statistike u Bosni i Hercegovini

U Rеpublici Srpskој su pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 144 оsоbe kоје su boravile u područjima zаhvаćеnim virusоm SARS-CoV-2.

Na području Federacije BiH do sada nije registrovan nijedan slučaj bolesti izazvan koronavirusom Covid-19, ali je zbog predostrožnosti trenutno na području ovog entiteta 259 osoba pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.