Prijemom za ratne komandante, dobitnike najvećih ratnih priznanja, članove komandi brezanske 304. brdske brigade i borce Armije Republike Bosne i Hercegovine, 8. januara u 14 sati u maloj sali općine Breza počelo je centralno obilježavanje godišnjice formiranja slavne brezanske brigade. Borci su izrazili zadovoljstvo zbog organizacije prvog zajedničkog susreta ovakve vrste i iskazali spremnost da aktivnije učestvuju u njegovanju tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata i tradicije Armije RBiH. Načelnik Munib Zaimović zahvalio se komandantima i borcima za herojski angažman u odbrani zemlje, izrazivši nadu da će naredni susret biti još brojniji.

Članovi delegacija Općinskog vijeća i općine Breza, boračkih organizacija Breze, Kaknja, Vogošće i Ilijaša, osnovnih i srednjih škola te Obdaništa, položili su cvijeće na rimokatoličkom groblju, spomen kosturnici poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježjima brezanskih šehitluka.

Uslijedio je Program svečane akademije u organizaciji boračkih organizacija općine Breza, kojim je u kino sali “Sretno” na dostojanstven način obilježena 26. godišnjica formiranja 304. brdske brigade Armije RBiH. Skupu su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, predstavnici boračkih organizacija i općinskih vlasti Breze, Kaknja, Ilijaša, Vogošće i Vareša, kao i brojni građani iz Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Načelnik općine Breza Munib Zaimović je naglasio da mu veliku čast predstavlja prilika da se obrati na obilježavanju jedne ovakve godišnjice. – U ime lokalne samouprave čestitam vam godišnjicu 304. brdske brigade. Organizirajući ovakve manifestacije učimo omladinu šta je to kroz šta su prošli naši heroji u odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Želim da kažem da mi, kao lokalna zajednica, svim svojim kapacitetima pružamo punu podršku našim nepravedno optuženim herojima – rekao je Zaimović te zahvalio prosvjetnim i odgojno-obrazovnim radnicima, učenicima i svim organizacijama i pojedincima koji su dali doprinos obilježavanju godišnjice brezanske brdske brigade Armije RBiH.

Predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida “Breza ’92” Nedžad Škrgić je u svom obraćanju naglasio da niko časnije i poštenije ne može govoriti u miru, od onih koji su se za mir borili u ratu.

O historijatu brigade govorio je ratni komandant Mirsad Begić, podsjetivši da je 8. januar jedan od simbola borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.

Prisutne je pozdravio i ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković.

Akademiju koju je vodila novinarka Radija Breza Vernesa Mušanović, upotpunio je sadržajan kulturno-zabavni program koji su izveli učenici osnovnih i srednjih škola, mališani iz Obdaništa “Umihana Čuvidina”, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Breza”, a zapjevali su i solisti Mustafa Rizvanović i Bajram Selimović.

Nagrade učenicama za najbolje literarne radove uručili su načelnik Zaimović i predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca Tarik Herco.

Predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje Dana brigade su zahvalnice uručili Javnoj ustanovi za predškolsko obrazovanje i vaspitanje “Umihana Čuvidina”, Općoj gimnaziji “Muhsin Rizvić”, Mješovitoj srednjoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar”, Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić”, Osnovnoj školi “Enver Čolaković”, a priznanja su primili direktorica Amra Mušić, direktor Ermin Ferhatović, direktorica Indira Likić i direktorica Mersiha Šehić. Zahvalnice su u ime Policijske stanice, radija Breza i Medžlisa Islamske zajednice, preuzeli komandir Mensur Halilović, novinarka Aida Halilić i efendija Naim Smajić. Plakete su dodijeljene načelniku Zaimoviću, općini Breza, ministru Čolakoviću i ratnom komandantu Begiću.

izvor: breza.gov.ba

Share.

Comments are closed.