Na mjestu pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića – komandanta 210. viteške oslobodilačke brigade i pogibije četiri člana komande ove brigade okupili su se danas predstavnici svih nivoa vlasti, rodbina, saborci i predstavnici boračkih udruženja kako bi, i 26 godina nakon pomenute tragedije, odali počast najboljim sinovima ove zemlje. Na njih ispaljena neprijateljska granata nije osujetila deblokadu humanitarnog koridora za stanovnike sjeveroistočne Bosne što je bio krajnji cilj operacije izviđanja na Nišičkoj visoravni…

 Tog 25. oktobra 1993. godine, na lokalitetu Crna Rijeka,na Nišićkoj visoravni, poginuo je Nesib Malkić, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa njim prilikom komandantskog izviđanja u okviru priprema za operaciju deblokade Tuzlanskog okruga, odnosno oslobađanja šireg područja Vareša, poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

210.viteška oslobodilačka brigada bila je manevarskog tipa i važila je za jednu od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku svog borbenog puta učestvovala je praktično na svim ratištima širom naše domovine.

U decembru 2018.godine potpisan je Sporazum o sufinansiranju izgradnje turbeta rahmetli Nesibu Malkiću, heroju Oslobodilačkog rata, na mjestu ukopa u Dubravama Gornjim.

Riječ je o memorijalnom, ali i šehidskom turbetu, kojim će se ovjekovječiti herojstvo poginulih boraca.

Turbe će biti sličnog izgleda kao ono izgrađeno na Šehidskom mezarju Kovači u čast predsjedniku Aliji Izetbegoviću, s tim da će konstrukcija istog biti nešto umanjenija.

Projekat izgradnje Turbeta je pripremljen prije desetak godina,a njegova realizacija uslijedila je ove godine.  Prva faza ovog projekta je završena, za koju je izdvojeno 50 hiljada KM, 30 hiljada budžet Grada Živinice a 20 Fond memorijala.

Share.

Comments are closed.