Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš, upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i vijećnici OV  Ilijaš, odali su  počast žrtavama rata. Dan Armije R BiH je dan po kojem će se pamtiti historija, dan kada su mnogobrojni borci odlučili reći NE agresoru jer će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama.

Sve prisutne pozdravio je Enes Durak, ratni komandant 126 IB koji je podsjetio na ratni put ove brigade i čestitao svim pripadnicima Dan Armije BiH.

Svakim danom sve više nestaje onih koji su bili aktivni učesnici rata. Bili su to mali i obični ljudi koji su činili velika djela i trebalo bi nam puno dana da ispričamo koja su to njihova djela. Plan agresora bio je da nestane jednog naroda odnosno svih onih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom. Taj plan je skovala Akademija nauka i umjetnosti iz Beograda, ali su zaboravili da u Bosni žive narodi koji kad im proradi inat niko i ništa ih ne može pokolebati iz kojih je nastala Armija BiH-poručio  je Durak.

Načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazao je da su građani BiH, u najtežem historijskom trenutku za narode ove države, dali pravi odgovor. Organizovali su se i dali odgovor na pokušaj agresije na BiH i njeno međunarodno priznanje, suverenitet i kontinuitet.

Na današnji dan prije 27 godina osnovana je Armija BiH, jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje i civilizacijske principe življenja. Zadovljstvo mi je što danas obilježavamo ovaj značajan datum, jer nažalost u ovim vremenima se sve manje sjećamo onoga što se dešavalo, odnosno zaboravljamo to slavno vrijeme. Ono što je utemeljeno u sudnicama treba da se uči u učionicama, a u  sudnicama je zaista ustanovljeno da se dogodio genocid i agresija. Ovo je prilika da svim mladim prenesemo ono što se događalo i da je Armija BiH bila faktor koji je odbranio ovu državu i omogućila nam da živimo u slobodnoj Bosni i Hercegovini-kazao je Fazlić.

I predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović istakla je važnost obilježavanja ovog datuma.

Izuzetna nam je čast kao mladim generacijama da se prisjećamo te herojske borbe Armije BiH, i veoma je važno dati svoj doprinos obilježavanju ovih bitnih datuma. Ono što smo kroz historiju naučili da je ta armija nastala iz naroda i da je ličila na svoj narod. Cilj nam je da mladim naraštajima ostavimo snažnu poruku o  njenoj važnosti –istakla je Omerović, koja je iskoristila priliku i svim pripadnicima uputila iskrene čestitke povodom Dana Armije.

Svoju priliku da govore o svim ratnim dešavanjima imali su Sakib Pušina, komandant Prvog bataljona 126 IB i Vejsil Šehić, Predsjednik ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš.

Sakib
Pušina se u svom govoru dotakao ratnog puta o samog osnivanja 126 IB pa sve  do završetka rata.

Volio bih da proradi kolektivna svijest o obilježavanju Dana Armije, koji je jako bitan , pogotovo da se priča što više omladini kako bi znali šta se sve događalo- kazao je Pušina.

Ratnog
perioda se sjetio se i Vejsil Šehić koji je istakao važnost djelovanja Armije
BiH u tom periodu.

Imam dvije poruke za mlađe generacije:  “Čovjek kada jednom pogriješi to nije ništa, ali drugi put onda je tragedija „ i „Bolje dati život svoj za domovinu, nego domovinu za život „ poručio je Šehić.

Nakon
svečane sjednice svi prisutni su imali priliku pogledati film “Čuvari Bosne”,
koji je izazvao veliku buru emocija kod njih.

Share.

Comments are closed.