cesmaJedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji bh. naroda i građana je 27. juli Dan ustanka naroda i narodnosti BiH. To je dan kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Udruženje antifašista NOR-a Ilijaš ovih dana učestvovalo je u nizu aktvnosti obilježavanja ovog važnog dana u historiji. Danas je, u 11 sati, položeno cvijeće na dva spomen obilježja u Ilijašu:

„Aktivnosti obilježavanja Dana ustanka naroda i narodnosti BiH teku od subote gdje je u saradnji sa Kantonalnim savezom napravljena saradnja. Obišli smo sve destinacije gdje su se zbili važni događaji povodom ovog dana. Danas je došao red na području općine Ilijaš. Datum se poklopio tačno sa događajima koji su vezani za ustanak. Položeno je cvijeće na dva spomen-obilježja. Prvo na Alića česmi gdje je pukla prva puška u tadašnjem srezu Sarajevo. Neki tvrde da je to prva puška i u BiH. Jučer je obilježen Dan ustanka i u rejonu Paljeva. Grupe boraca koji su tada bili određeni u ovaj rejon, dobili su zadatak da oslobode ložionicu u Podlugovima koju su tada zaposjeli Ustaše i Nijemci. U izviđanu došlo je do susreta, i na mjestu ovom spomen-obilježju došlo je do sukoba.“ kazao je Hesein Korjenić, predsjednik Udruženja antifašista NOR- a Ilijaš.

naslovnicaNa centralnom spomen-obilježju kod srednjoškolskog centra, također je položeno cvijeće i učenjem Fatihe ili na drugi način, prisutni su odali počast svim borcima koji su nastradali u ratu od 1992.-1995. godine.

Postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve. Ustrajali su u njoj, nisu se predali, ispunili su svoj cilj.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 27. juli Dan ustanka naroda BiH!

 

Share.

Comments are closed.